V pondelok sa rozpršalo na celom území, Dunaj sa blíži k svojim maximám

Plošné zrážky sa v pondelkových skorých ranných hodinách rozšírili síce na celé územie Slovenska, avšak intenzita dažďa je menšia ako počas víkendu.

Situácia na Dunaji v Komárne Na snímke stav hladiny rieky Dunaj a Alžbetin most v Komárne 16. septembra 2024. Foto: TASR/Milan Drozd

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) zároveň upozornil, že zrážky môžu v kombinácii s nasýtenou pôdou a nízkym výparom spôsobiť opätovné vzostupy vodných hladín.

„Najmä tam, kde sme počas víkendu zaznamenali povodňové stavy, teda na západe a severozápade,“ spresnili s tým, že hladina Dunaja v Devíne a Bratislave je už týchto chvíľach na úrovni tretieho stupňa povodňovej aktivity, pričom k stavu kulminácie chýba v Devíne ešte približne 60 centimetrov a v Bratislave 50 centimetrov.

„Očakávaný prechod do kulminácie je v týchto profiloch počas dnešného večera, samotná kulminácia by mala nastať v utorok ráno, respektíve dopoludnia,“ dodali hydrológovia SHMÚ.

Upozornili tiež, že kým hladina Moravy v hornej časti už stúpa len mierne, v dolnej časti nad sútokom s Dunajom je, naopak, vzostup stále výrazný.

„V Malokarpatskej oblasti, Záhorí a na Myjave po včerajších kulmináciách väčšina tokov klesá, vzhľadom na objem spadnutých zrážok je vážna situácia aj mimo tokov. „Na ďalšie zrážky však už reagujú opätovnými vzostupmi toky na Kysuciach a v Rajci,“ doplnil SHMÚ.

(tasr)


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok Denníka N a uniknuté video z vyšetrenia polygrafom bývalého šéfa inšpekcie Littera. Takýto výklad má ale mnoho právnych a vecných nedostatkov. Viac v článku.

prečítať viac

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac