Poškodeným smerujú desiatky miliónov eur. Najhoršie nie je za nami, tvrdí premiér

Premiér Robert Fico po zasadnutí vlády skonštatoval, že je zrejmé, že najvyššia voda ešte len príde. Spomenul aj katastrofu v okolitých krajinách a pripravenosť Slovenska pomôcť postihnutým oblastiam aj za hranicami.

aaa Premiér po zasadaní vlády informoval o povodňovej situácii. Reprofoto: Youtube / Startitup

Pred rokovaním kabinetu obletel predseda vlády na vrtuľníku kritické časti, aby mohol vyhodnotiť situáciu. Spomenul, že od roku 2006 toho zažil veľa. „To najhoršie stále ešte nie je za nami,“ dodal s dôvetkom, že je nevyhnutné si povedať, kde sa nachádzame a čo sa už urobilo, ale aj aké kroky sú ešte pred nami.

Najvyššia voda ešte len má prísť

Na tlačovej konferencii sa okrem premiéra Roberta Fica (Smer), ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nom. SNS) a ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas) zúčastnili aj predstavitelia samosprávy, predsedovia Bratislavského a Trnavského kraja Juraj Droba a Jozef Viskupič, a tiež primátor hlavného mesta Matúš Vallo.

„Som rád, že nedošlo k žiadnym obetiam ani k vážnym škodám a s tými, ku ktorým došlo, sa vieme vyrovnať,“ ubezpečil verejnosť Fico s tým, že koordinácia príslušných orgánov funguje dobre.

Slovensko podľa neho ukazuje, že má skúsenosti v boji proti povodniam. Už v utorok zasadli príslušné inštitúcie, aby pripravili stratégiu. Doplnil, že v súvislosti s krízovou situáciou zabrali všetky zložky, profesionálne aj dobrovoľné, pričom vyjadril presvedčenie, že štát sa má do budúcnosti snažiť o ich zefektívnenie.

Ocenil tiež, že už minulý týždeň po prvotných informáciách prijali relevantné inštitúcie rozhodnutia, ktoré umožnili naštartovať mechanizmy v boji proti povodniam.

Spolupráca je však s nimi podľa neho na vysokej úrovni. „Rád by som vyzval predstaviteľov z opačného brehu, aby nezneužívali túto situáciu na politické účely,“ vyzval opozíciu.

Čo sa týka Dunaja a Moravy, je podľa vyhodnotenia kompetentných zrejmé, že najvyššia voda ešte len príde. Podľa premiéra je vysoko pravdepodobné, že by v tejto súvislosti nemalo dôjsť k ďalšiemu ohrozeniu majetku a životov.

Kabinet prisľúbil pomoc samosprávam

Predseda vlády garantoval samosprávam maximálnu ústretovosť. „Dohodli sme sa, že príslušné samosprávne orgány v spolupráci s vládou urobia čo najrýchlejšie zoznam poškodených objektov či nehnuteľností. Budeme na to reagovať či už cez mechanizmy, ktoré máme, napríklad na ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny, tak ako sme to urobili pri zemetrasení na východnom Slovensku. Máme peniaze z európskych fondov a predovšetkým vláda má vždy nejakú malú rezervu, ktorú vie použiť,“ ozrejmil premiér.

V najbližšom čase budú výjazdové zasadnutia vlády v Bratislavskom aj Trnavskom kraji, kde bude vláda reagovať na konkrétne požiadavky samospráv v súvislosti s malými tokmi. „Ak môžeme, urobíme opatrenia, aby sme minimalizovali podobné udalosti, ktoré dnes vidíme,“ doplnil.

„Ak sa pozeráme na rozsah škôd, tak sú síce veľké, ale sú zvládnuteľné zo strany štátu,“ uviedol a prisľúbil samosprávam, že k nim budú maximálne ústretoví a s predstaviteľmi týchto samospráv budú reagovať konkrétnymi finančnými rozhodnutiami.

Domácnostiam smerujú desiatky miliónov

Z dotačnej schémy Obnov dom plánuje vláda uvoľniť 22 miliónov eur na domy, ktoré boli poškodené.

„Nevieme zabezpečiť, aby v každej jednej pivnici bolo sucho… vedeli sme však v dostatočnom predstihu vyhlásiť tretí stav povodňovej aktivity,“ povedal vicepremiér Taraba. Dodal, že pri zabezpečovaní rieky Moravy zasiahli asi 50 metrov do územia Českej republiky, za čo sa ospravedlnil.

Taraba tiež spresnil, že turbíny Vodného diela Gabčíkovo museli v priebehu dňa vypnúť z dôvodu čistenia od náplavového dreva.

Šutaj Eštok priblížil, že všetky bezpečnostné zložky stále zasahujú. „Kulmináciu očakávame zajtra (v utorok) a sme pripravení,“ dodal.

„Keď ide o ochranu majetku, a hlavne životov, tak vieme fantasticky spolupracovať,“ pripomenul primátor Bratislavy Matúš Vallo s tým, že oceňuje prístup vlády k riešeniu situácie na Devínskej ceste a pod hradným vrchom.

Na otázku, či Slovensko prijme pomoc, ktorú nám ponúkla Ukrajina, Šutaj Eštok odpovedal, že je vďačný, „ale zatiaľ túto situáciu zvládame sami“.

Nasledovať bude pomoc okolitým krajinám

Slovensko podľa premiéra vyjadruje hlbokú solidaritu so všetkými krajinami, ktoré si prešli a prechádzajú katastrofou. Vyjadril tiež pripravenosť pomôcť.

Poľská vláda sa v pondelok na núdzovom zasadaní zaoberala povodňami a v zaplavených oblastiach vyhlásila stav prírodnej katastrofy. Informoval o tom premiér krajiny Donald Tusk. Cieľom vyhlásenia stavu prírodnej katastrofy je podporiť evakuácie a záchranné operácie a urýchliť finančnú pomoc obetiam živlu. Tusk na tlačovej konferencii povedal, že ministerstvo financií doteraz na okamžité výplaty postihnutým ľuďom vyčlenilo jednu miliardu zlotých.

Experti varujú, že povodne v Poľsku teraz ohrozujú 130-tisícové mesto Opole, v ktorom sa začala vylievať rieka Odra. Znepokojenie sa zvýšilo aj v meste Vroclav, ktoré má približne 640-tisíc obyvateľov.

V pondelok bude preto Fico hovoriť s poľským premiérom Donaldom Tuskom. „Predpokladám, že budeme hovoriť o určitej miere pružnosti pri využívaní európskych fondov. Tam, kde sú fondy stále k dispozícii štátom a nečerpajú sa, že by sme ich vedeli použiť práve na protipovodňové opatrenia alebo na náhradu škôd, ktoré boli spôsobené veľkými povodňami,“ uzavrel.

(sab, sita, tasr)