Rovnaká odmena za rovnakú prácu. Marxistické zákony namiesto zdravej ekonomiky

Požiadavka na rovnakú odmenu za rovnakú prácu znie spravodlivo. Otvára však priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

Next signage at Westfield London - a shopping centre in White City in the London Borough of Hammersmith and Fulham, London, England, U.K. Nákupné centrum vo White City v londýnskej štvrti Hammersmith a Fulham,obchodná značka NEXT. Foto: Profimedia.sk

Karl Marx predpokladal, že kapitalistický systém ukončí revolúcia. Dnes môžeme pozorovať, ako sú základy trhového systému postupne demontované sériou rozhodnutí, ktoré – na rozdiel od revolúcií – unikajú pozornosti väčšiny ľudí.

Príkladom takéhoto nenápadného rozhodnutia je rozsudok z Veľkej Británie, ktorý ukončil šesťročný súdny spor zamestnancov spoločnosti Next s ich zamestnávateľom o rovnaké odmeňovanie. Pracovný tribunál rozhodol, že zamestnanci obchodov, medzi ktorými sú prevažne ženy, nemali byť odmeňovaní nižšou mzdou ako zamestnanci v skladoch. Tam medzi pracovníkmi o málo prevažujú muži.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.