„Samojazdiace autá“. Dojem verzus realita

Cieľom ilúzie úplnej autonómie bolo povzbudiť investorov rizikového kapitálu, aby investovali miliardy dolárov do tvorby čoraz efektívnejších autonómnych vozidiel. Reportáž New York Times o menej známych aspektoch fenoménu "samojazdiacich áut".

A Zoox robot taxi in Las Vegas, June 14, 2024. (Jason Henry/The New York Times) Robotický taxík Zoox v Las Vegas, 14. júna 2024. Spoločnosť Zoox nasadzuje robotické taxíky bez volantu, bez sedadla a bez vodiča. Foto: Jason Henry/New York Times

V mestách ako San Francisco, Phoenix a Las Vegas sa po uliciach pohybujú robotické taxíky bez vodiča za volantom. Niektoré dokonca nemajú ani volant.

No autá, ako je toto v Las Vegas, občas riadi niekto, kto sedí tu:

Pracovníci v centre, ktoré spoločnosť Zoox nazýva „Fusion Center”, kde zamestnanci monitorujú robotické taxíky fungujúce na lokálnej úrovni aj v Las Vegas, vo Foster City v Kalifornii, 28. mája 2024. Foto: Jason Henry/ New York Times

Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.