Čo urobí Fico, ak EÚ zametie so slovenskými voličmi

V prípade, že Brusel zmrazí Slovensku peniaze z európskych fondov, každému na Slovensku bude jasné, že to u svojich kumpánov v Bruseli zintrigoval Šimečka naprotiveň Ficovi. O tom, ako na to asi zareaguje Robert Fico, píše Ivan Hoffman.

ROKOVANIE VLÁDY Predseda vlády SR Robert Fico prichádza na mimoriadne zasadnutie vlády v súvislosti s aktuálnou situáciou spôsobenou nepriaznivým počasím, 16. 9. 2024. Zdroj: Jozef Jakubčo / Petit Press / Profimedia

Agentúra Bloomberg sa postarala o rozruch tvrdením, že úradníci v Európskej komisii pripravujú návrh, ako Slovensku zmraziť až 12,8 miliardy eur z európskych fondov. Európska komisia k tomu uviedla, že v tomto zmysle neprijala žiadne rozhodnutie a žiadne rozhodnutie ani nečaká na politické schválenie. Bloomberg však hovorí o „počiatočnej fáze“ a tú Európska komisia nedementuje.

Prípady, keď Brusel vydiera členské štáty zmrazením dotácií, nie sú početné, pretože početné nie sú ani prípady politickej neposlušnosti. Čo sa zhora nariadi, to sa na národnej úrovni bez odvrávania vykoná. Len v zriedkavých prípadoch, keď niekto nedrží hubu a krok, dá Brusel nespratníkovi lekciu. Býva to z výchovných dôvodov, preventívne, aby sa nerozšírila nákaza.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.