Federalizácia Európy ako ohrozenie právneho štátu

Početné a neprehľadné právne normy zo strany Európskej únie, ich komplikovaná aplikácia v praxi narážajúca na vnútroštátne právo a suverenitu krajín. To všetko bolo predmetom odbornej diskusie významných mien právnickej obce.

Ursula von der Leyenová, Europe Defense Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto: Jean-Francois Badias/Profimedia.sk

Medzinárodná vedecká konferencia Bratislavské právnické fórum 2024 hostila na pôde Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave významných predstaviteľov slovenskej, ale aj zahraničnej právnickej obce. Počas troch dní diskutovali odborníci o aktuálnych témach týkajúcich sa rôznych právnych oblastí, pričom ústrednou témou plenárneho zasadnutia bol „Vplyv európskeho práva na národné právne poriadky“.

Po otvorení plenárneho zasadnutia rektorom Univerzity Komenského, profesorom Marekom Števčekom, a ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí, Jurajom Blanárom, sa v prvej panelovej diskusii tejto téme venovali profesor Eduard Burda ako moderátor a štvorica predstaviteľov justície krajín V4. K zásahom práva Európskej únie do legislatívy členských krajín sa vyjadrovali minister spravodlivosti SR Boris Susko, námestník ministra spravodlivosti ČR Vilém Anzenbacher, minister spravodlivosti Maďarska Bence Tuzson a štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Poľska Zuzanna Rudzińska-Bluszcz.

Právnické fórum 2024, diskusný panel na pôde Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave 17. 9. 2024. Foto: Štandard

Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.