Poslanec Smeru Hazucha: Jednorodičovstvo si rodičia volia sami, štát nemá vychovávať ich deti

Poslanec označil vysoký počet jednorodičovských rodín za výsledok pretláčania liberálnych hodnôt a spôsobu života.

poslanec Ivan Hazucha náhradník Smer - SD poslanecký s¾ub skladanie Poslanec Ivan Hazucha (Smer). Foto: TASR/Jakub Kotian

Ivan Hazucha v parlamente povedal, že jednorodičia si tento spôsob života zvolili sami a nevidí dôvod, aby v týchto prípadoch zasahoval štát.

„To teda štát má suplovať nezodpovednosť tých rodín a tých druhov a družiek a dovychovávať ich deti, alebo teda čo? Niekedy boli klasické manželstvá, kde neboli jednorodičovské rodiny. Keď niekto si zvolí tento spôsob života, tak teda do toho partnerstva má vstúpiť štát?“ rečnil v Národnej rade.

Svojím výrokom reagoval na vystúpenie poslankyne Veroniky Šrobovej z Progresívneho Slovenska (PS) faktickou poznámkou. Hazucha je pritom aj podpredsedom Výboru Národnej rady SR pre ľudské práva a národnostné menšiny.

Šrobová v rozprave poukázala na skutočnosť, že na Slovensku máme 190-tisíc jednorodičovských domácností, v ktorých je vychovávaných 300-tisíc detí. Polovica z týchto rodín žije pod hranicou chudoby.

„Ja som tu nepočula za jeden deň povedať, že sa niečomu takémuto venujete. Snažíte sa navodiť dojem, že za tých posledných 18 rokov ste tu vôbec pomaly nevládli. Vládli ste väčšinu tohto času a to sú čísla, ktoré nepustia,“ podčiarkla a Hazuchovi pripomenula, že rodiny s jedným rodičom nevznikajú len z dôvodu nezodpovednosti druhého rodiča.

Z veľkej časti ide podľa poslankyne aj o prípady, keď partner alebo partnerka zomreli. „Aj počas Covidu, ktorý vy tu napríklad popierate,“ adresovala poslancovi.

Hazucha sa za svoje vyjadrenia neskôr na Facebooku ospravedlnil. Ako uviedol, nezvolil správnu formuláciu slov.

„V žiadnom prípade som nechcel povedať, že za to, že v domácnosti žije jeden rodič s dieťaťom alebo viacerými deťmi, môže iba vaša liberálna ideológia. Sú rodiny, kde si tento spôsob žitia z rôznych dôvodov vybrali sami, pre niečo im vyhovuje,“ napísal s dodatkom, že je však aj veľká časť rodín, kde si situáciu nezvolili sami, ale priniesol ju život.

Tieto rodiny bojujú o prežitie, ako sa dá. „Týmto rodinám sa hlboko ospravedlňujem a vyjadrujem im obdiv a úctu,“ dodal Hazucha.

Poslankyňa Šrobová poukázala na to, že po urážkach poslanca Smeru táto vládna koalícia uštedrila jednorodičovským domácnostiam ďalšiu ranu a na vládne šetrenie najviac doplatia tí najzraniteľnejší.

„Polovica jednorodičovských domácností sa nachádza v pásme chudoby. Nemajú takmer žiadnu podporu od štátu a teraz ich táto vraj sociálnodemokratická vláda ešte viac ochudobní. Hoci sa vláda snaží ľudí presvedčiť o opaku, zvýšenie DPH všetci pocítia na náraste cien oblečenia, školských potrieb či pohonných látok,“ zdôraznila.

Šrobová konštatovala, že poslanec za Smer zjavne nemá predstavu o tom, v akých ťažkých situáciách sa mnohé jednorodičovské domácnosti nachádzajú. „Z parlamentu im odkázal, že si za svoje problémy môžu sami a nijakú pomoc od štátu očakávať nemajú. Len pár dní nato im vláda podrazila nohy zdražovaním,“ zhodnotila.

Neopomenula ani to, že PS predložilo do Národnej rady návrh na zavedenie adresného príspevku na bývanie, ktorý by práve domácnostiam ohrozeným chudobou pomohol udržať si strechu nad hlavou. „Koalícia ho zmietla zo stola. Dôležitejšie pre nich boli ich vyššie platy a doživotná renta,“ uzavrela poslankyňa.

(sita)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.
Prejsť na článok
Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť…
Prejsť na článok