Europarlament žiada zelenú pre útoky západnými zbraňami na ruské územie

V schválenom uznesení sa uvádza, že Ukrajina si bez zrušenia obmedzení nemôže naplno uplatniť právo na sebaobranu a musí čeliť útokom na svojich obyvateľov a infraštruktúru. Za uznesie hlasovalo 425 poslancov, 131 bolo proti a 63 sa zdržalo.

France_Europe_Election504079 Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová hovorí počas otvorenia ustanovujúcej plenárnej schôdze Európskeho parlamentu po júnových voľbách v utorok 16. júla 2024 v Štrasburgu. Foto: TASR/AP

Nedostatočné dodávky munície a obmedzenia na jej používanie môžu eliminovať vplyv doterajšieho úsilia, upozorňuje europarlament vo štvrtkovom uznesení.

Pripomeňme, že v súčasnosti sa najviac hovorí o uvoľnení pravidiel pre britské riadené strely dlhého doletu Storm Shadow, ktoré pre svoje navádzanie potrebujú aj americké dáta. Prezident USA Joe Biden a britský premiér Keir Starmer však po nedávnom stretnutí vo Washingtone svoje rozhodnutie vo veci odložili.

Líder britských labouristov po stretnutí vyhlásil, že on a Biden budú teraz o pláne rokovať „so širšou skupinou jednotlivcov“ na Valnom zhromaždení OSN, ktoré sa bude konať koncom septembra v New Yorku.

Putin: NATO sa stane priamym účastníkom vojny

Ruský prezident Vladimir Putin v reakcii na tieto úvahy vyhlásil, že ak dá Západ použitiu striel dlhého dosahu zelenú, NATO sa stane priamym účastníkom vojny a Rusko odpovie.

Šéf Kremľa vysvetlil, že problémom z ruského pohľadu nie sú samotné zásahy hlboko do ruského územia, čo Kyjev vykonáva už v súčasnosti, ale už spomínaná skutočnosť, že tieto zbrane nie je možné použiť bez spravodajských údajov zo západných satelitov a bez priamej obsluhy západným vojenským personálom.

Čo ďalšie žiadajú europoslanci

Poslanci v uznesení ďalej vyjadrujú poľutovanie nad klesajúcim objemom vojenskej pomoci Ukrajine z krajín EÚ a vyzývajú členské krajiny, aby splnili svoj záväzok dodať Ukrajine milión delostreleckých nábojov. Zopakovali tiež, že krajiny EÚ a spojenci NATO by sa mali zaviazať k ročnej vojenskej podpore pre Ukrajinu vo výške minimálne 0,25 percent svojho HDP.

Uznesenie vyzýva aj na zachovanie a rozšírenie sankcií voči Rusku, Bielorusku, krajinám mimo EÚ a subjektom, ktoré Moskve poskytujú vojenské technológie. Poslanci odsúdili nepotvrdené správy o presune balistických rakiet z Iránu do Ruska a vyzvali k sprísneniu sankcií voči Teheránu i Severnej Kórei. Zároveň upozornili na potrebu uvalenia sankcií na väčší počet čínskych jednotlivcov a subjektov.

Poslanci vyzývajú EÚ a členské štáty, aby pracovali na nájdení mierového riešenia konfliktu na Ukrajine založenom na rešpektovaní jej nezávislosti, suverenity a územnej celistvosti. Za dôležité považujú vyvodenie zodpovednosti za ruské vojnové zločiny a platenie reparácií.

„Poslanci preto chcú, aby EÚ a podobne zmýšľajúci partneri vytvorili účinný právny režim pre konfiškáciu ruského štátneho majetku, ktorý EÚ zmrazila v rámci úsilia o odškodnenie Ukrajiny za obrovské škody,“ uvádza sa v tlačovej správe.

(tod/tasr)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.
Prejsť na článok
Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť…
Prejsť na článok