Odporcovia progresivizmu by sa z odvolania Šimečku nemali tešiť

Odporcovia progresivizmu by sa nemali ani v tichosti tešiť z odvolania Michala Šimečku z funkcie podpredsedu parlamentu. Hrá sa tu vyššia hra, ako sú ideové spory a kultúrne otázky. Začína ísť o povahu našej demokracie. Píše Marek Maďarič.

20240917_nrsr9072839 Na snímke vtedajší podpredseda Národnej rady (NR) Slovenskej republiky (SR) Michal Šimečka (PS) počas 19. schôdze parlamentu v Bratislave v utorok 17. septembra 2024. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Ešte pred pár mesiacmi by som to nenapísal. Útoky na demokraciu podnikali skôr ľudia typu Naďa a Matoviča – odpočúvanie opozície, vypnutie alternatívnych webov, zaistenie lídra opozície pri autoproteste. Teraz, hoci premiér Fico zdôrazňuje, že nikto opozíciu nezatvára a nerozkopáva jej o piatej ráno dvere, vykročil podobnou cestou.

Koaličným poslaneckým klubom nadiktované odvolanie opozičného podpredsedu parlamentu otvára priestor pre akýkoľvek ďalší mocenský zásah proti opozícii. Napokon, aj legitímne opozičné protesty sú dnes zo strany koalície prehnane dehonestované ako eskalácia nenávisti, ktorá môže viesť k ďalším atentátom, v lepšom prípade, ako snaha zachrániť dotácie pre príbuzných.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.