V Moskve sa odohral pokus o násilné prevzatie „ruského Amazonu“

Viac než o návrat do chaosu 90. rokov ide pravdepodobne o symptóm špecifík ruskej vertikály moci a v neposlednom rade aj rodinnú tragédiu.

Russia Wildberries Shooting Incident Príslušník polície stojí na stráži pred sídlom ruského internetového predajcu Wildberries po streľbe v Moskve, 18. 09. 2024. Foto. Profimedia.sk

V stredu ruské aj svetové médiá informovali o prestrelke, ktorá svojím charakterom Rusom pripomenula násilné preberania firiem a podnikov z raných 90. rokov. Ozbrojený stret, ktorý si vyžiadal dvoch mŕtvych a viacero zranených, sa však neodohral v roku 1995 na predmestí Riazane, ale v roku 2024 v centre Moskvy, v centrále jednej z najväčších a najúspešnejších ruských firiem – Wildberries.

Okolo 13:30 miestneho času sa do centrály spoločnosti pokúsila preniknúť ozbrojená skupinka mužov, ktorá však okamžite narazila na odpor ochrankárov a po príchode veľkého množstva príslušníkov policajných zložiek sa vzdala. Za zdržanie ozbrojencov až do príchodu polície zaplatili dvaja ochrankári svojimi životmi.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.