Prehľad trhov: Čaká nás ružová budúcnosť?

Americký Fed urobil svoj „jumbo rate cut“, ako nazývajú americkí ekonomickí novinári zníženie sadzieb o 50 bázických bodov. Prvá reakcia trhov bola rozpačitá, pretože by to bolo vlastne všetko až príliš krásne. Spomeňte si na prepad trhov 5. augusta.

profimedia-0909558225 Jerome Powell. Foto: Profimedia.sk

Následne boli ekonomické noviny plné správ a špekulácií ohľadom recesie a rastúcej nezamestnanosti. Nič také však Ameriku nečaká. Teda presnejšie povedané, nič také Spojené štáty nečaká, ak sa predikcie Fedu ohľadom americkej ekonomiky ukážu ako správne.

Z tohto pohľadu možno pochopiť bezprostrednú rozpačitú reakciu trhu. Jerome Powell je ako lekár, ktorý pacientovi hovorí, že jeho súčasný stav je vynikajúci a má veľmi dobré prognózy do budúcnosti, ale napriek tomu navrhne radikálnu liečbu. Tou je práve zníženie sadzieb o 50 bázických bodov.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.