Čína je v deflácii. Jej reálne dôsledky môžu byť bolestivé

Druhá najväčšia ekonomika sveta sa dostala do cenovej deflácie. Teda presnejšie – augustové ceny výrobcov poklesli medziročne o 1,8 percenta, čím sa zrýchlil ich pokles oproti predchádzajúcemu mesiacu júl.

Agricultural Product Processing, Tengzhou, China - 22 Sep 2024 Ilustračné foto: Profimedia.sk

Spotrebiteľské ceny v Číne síce stále rastú o desatinky percenta, no ťahajú ich najmä sezónne ceny potravín. Z praktického hľadiska väčšina ekonómov hovorí už o stave deflácie. Pohľad na deflátor čínskeho HDP dokonca ukazuje, že krajina je v najdlhšej sérii poklesov od roku 1999.

S vývojom cien v ekonomike je to ako s počasím a farmármi. Keď prší, je zle. A keď svieti slnko, ešte horšie. Peňažná teória je preto najrozhádanejšie pole ekonómie. No ak to zhrniem, náhle a vysoké zmeny cien jedným alebo druhým smerom sú neželané, pričom pri poklese cien sú všetci nervóznejší o niečo skôr ako pri ich náraste.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.