Prečo pracujúci nemajú radi infláciu. Udržanie reálnej mzdy sa spája s konfliktom

Ak by nominálne mzdy rástli rovnako rýchlo ako ceny, inflácia by pracujúcim zdanlivo neškodila. Niekedy však rastú pomalšie, keďže sa zamestnanci snažia vyhnúť konfliktu v boji o vyššie mzdy. Inflácia pracujúcich poškodzuje v každom prípade.

Pohľad do montážnej haly karosárne Volkswagen Touareg a Škoda Superb 27. marca 2024 v bratislavskom závode Volkswagen. Foto: Pavel Neubauer/TASR Pohľad do montážnej haly karosárne Volkswagen Touareg a Škoda Superb 27. marca 2024 v bratislavskom závode Volkswagen. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Inflácia predstavuje všeobecný rast cenovej hladiny. Z druhej strany ju možno definovať ako pokles kúpnej sily peňazí. Ľudia majú pocit, že inflácia ich ochudobňuje, to je však povrchný pohľad. Ochudobňuje tých, ktorí držia peniaze, držitelia reálnych aktív, napríklad nehnuteľností, o nič neprichádzajú.

S rastom cenovej hladiny je spojený aj rast ceny práce, teda mzdy. Pokiaľ mzdy rastú rovnako rýchlo ako ostatné ceny v ekonomike, pracujúci reálne o nič neprichádzajú. Nominálne mzdy však často rastú pomalšie ako inflácia a reálna mzda klesá, alebo jej rast nezodpovedá rastu produktivity práce. Otázkou je, prečo.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.