Prípad Jozefa Chovanca sú advokáti ochotní posunúť na Európsky súd pre ľudské práva

Belgická právna kancelária Cottyn z Aalstu, zastupujúca manželku Jozefa Chovanca, ktorý zomrel koncom februára 2018 po policajnom zásahu letiskovej polície v Charleroi, sa odvolá proti stredajšiemu súdnemu rozsudku.

Ján Šikuta zástupca Slovenska európska súdna budova poh¾ad exteríér Európsky súd pre ľudské práva, Štrasburg. Foto: Štefan Puškáš/TASR

Belgický súd v stredu ráno vyniesol rozsudok, podľa ktorého nik nenesie trestno-právnu zodpovednosť za smrť slovenského občana Jozefa Chovanca. Podľa verdiktu súdu ide o poľutovaniahodný súbeh tragických okolností.

Advokátka Ann Van De Steenová pre TASR vynesenie tohto rozsudku potvrdila a dodala, že právna kancelária sa proti nemu odvolá. Chovancova vdova a Slovensko ako štát, podľa belgickej legislatívy, majú 15 dní od vynesenia rozsudku na to, aby sa voči nemu odvolali na vyššiu súdnu inštanciu. „S rozsudkom nie sme spokojní a využijeme všetky možnosti belgickej legislatívy na odvolanie sa proti nemu na súde v Monse. Odvolanie podáme ešte v priebehu tohto týždňa,“ uviedla Van De Steenová. „Keby to nefungovalo, tak na zreteli máme aj Európsky súd pre ľudské práva, ale najskôr skúsime všetky možnosti v Belgicku,“ dodala.

Európsky súd pre ľudské práva je medzinárodný súd so sídlom v Štrasburgu. Prejednáva porušenia Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd z roku 1950 až po tom, čo sú vyčerpané všetky vnútroštátne prostriedky v niektorej z členských krajín Rady Európy.

(tasr)


Slovenská republika schválila návrh zákona, ktorým bude Smernica o rodovej rovnosti na pracovisku transponovaná do vnútroštátneho právneho poriadku. Smernica zavádza okrem iného povinné kvóty na zamestnávanie žien v riadiacich pozíciách pod hrozbou pokuty, no takéto…
Prejsť na článok