„Zrovnajú to tam so zemou.“ Rusi tvrdo tlačia na strategickej línii frontu

Ruské sily neustále tlačia na oblúk pevností v ukrajinskej Doneckej oblasti, nie je pritom jasné, aká silná je ďalšia obranná línia. Reportáž New York Times z frontovej línie.

Doctors and medics of the 33rd Mechanized Brigade treat a badly wounded Ukrainian soldier in the Pokrovsk district of Ukraine, Sept. 20, 2024. (Nicole Tung/The New York Times) Lekári a zdravotníci 33. mechanizovanej brigády ošetrujú ťažko zraneného vojaka na stabilizačnom bode na východe Ukrajiny. Foto: Nicole Tung/New York Times

Po mesiacoch neustáleho tlaku a drvivých, krvavých postupov ruské sily tlačia na viaceré opevnené pozície pozdĺž viac ako 160 kilometrov dlhého rozčleneného frontu vo východnej časti Doneckej oblasti. Strata ktorejkoľvek z týchto dôležitých obranných pozícií by pre Ukrajinu mohla výrazne zmeniť priebeh boja o kontrolu nad regiónom, po ktorom dlhodobo túži ruský prezident Vladimir Putin.

Napriek ohromujúcim stratám ruské sily organizujú obrnené útoky a vysielajú vlny pechoty, motocyklov a terénnych vozidiel, aby útočili na ukrajinské pozície z Časiv Jaru na severe až po južnú pevnosť Vuhledar, ktorej podľa ukrajinských vojakov a bojových záberov hrozí obkľúčenie.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.