Načo treba orwellovské ministerstvo pravdy, keď fungujú občianske rady

Občianska rada pre klimatickú politiku, občianska rada pre (vegetariánsku) stravu budúcnosti a najnovšie občianska rada proti fake news a „dezinformáciám“, aj to je fenomén súčasného Nemecka.

Berlin, Deutschland, 23.07.2024: Bundespressekonferenz: PK zum Thema Strkung der Resilienz des Bundesverfassungsgerichtes : Konstantin von Notz, Grne *** Berlin, Germany, 23 07 2024 Federal Press Conference PK on strengthening the resilience of the Federa Konstantin von Notz. Foto: Imago / Alamy / Alamy / Profimedia

Tamojšia vláda a mimovládne organizácie neustále organizujú nové občianske rady, v ktorých sa vypracúvajú „odporúčania“ pre politikov bez ústavnej legitimity. Príhodné je, že požiadavky politikom, ktoré údajne vypracovali náhodne vybraní občania, sa vždy zhodujú s ľavicovo-zelenou agendou vlády. Aké praktické.

„Občianska rada“ znie dobre. Občania sú vypočutí, ba dokonca sú požiadaní o radu. Čo môže byť demokratickejšie, najmä v straníckej demokracii Spolkovej republiky, v ktorej nie je najdôležitejšie, ktorý kandidát je zvolený v priamej voľbe, ale kto sa v prospech strany vypracoval natoľko, že získal sľubné miesto na kandidátke? Ten, kto väčšinu času trávi v prostredí svojej strany, pravdepodobne nebude príliš blízky občanom alebo voličom. Prečo teda neurobiť niekoľko zlepšení?


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.