Cyklista Martin Svrček získal striebro na majstrovstvách sveta v kategórii do 23 rokov

Štvrtkovú trasu pretekov s hromadným štartom z Usteru do Zürichu dlhú 173,6 km v kategórii mužov do 23 rokov zvládol za 3:57:24 h a v záverečnom špurte dvojice zaostal len za víťazným Nemcom Niklasom Behrensom.

68. roèník medzinárodných cyklistických pretekov Okolo Slovenska Cyklista Martin Svrček z tímu Soudal Quick-Step po záverečnej piatej etape 68. ročníka medzinárodných cyklistických pretekov Okolo Slovenska na Štrbskom Plese v 30. júna 2024. Ilustračný obrázok: TASR/Veronika Mihaliková

Pódium doplnil Belgičan Alec Segaert s mankom 28 sekúnd.        

V piatok čakala pretekárov náročná kopcovitá etapa s 2361 výškovými metrami, ktorej ešte pridalo daždivé počasie. Krátko po štarte sa začal pelotón trhať a za najlepšími zaostali štyria z piatich slovenských reprezentantov, teda Matthias Schwarzbacher, Richard Riška, Dominik Dunár a Samuel Novák, ktorý napokon preteky nedokončil.

Svrček sa prebojoval do unikajúcej skupiny a počas celej trate patril medzi najaktívnejších jazdcov. Približne 60 km pred cieľom už zaútočil Švajčiar Jan Christen a hoci sa ho Slovák snažil chytiť, na jeho nástup nedokázal zareagovať.        

Postupne zostalo v skupine prenasledovateľov päť pretekárov vrátane Svrčeka a manko na Christena začali sťahovať. Švajčiara dobehli 10 km pred cieľom Svrček s Behrensom, ktorí dobre spolupracovali a svoj náskok si už nenechali vziať. V posledných metroch pred cieľom zaútočil Nemec a Svrček nedokázal odpovedať na jeho nástup.        

Do zbierky Slovenska na prebiehajúcom šampionáte pridal Svrček už tretí cenný kov. Dve medaily vybojovala medzi juniorkami Viktória Chladoňová, ktorá získala striebro v individuálnej časovke a bronz v pretekoch s hromadným štartom. Pre Svrčeka je to druhá medaila v tejto kategórii na MS, vlani v Glasgowe skončil tretí.

(tasr)


Bratislavčania, ktorých evakuovali v dôsledku povodní, sa vrátili domov a zachraňujú, čo im v záhradách a v domoch zostalo. Vodohospodári aj starosta hodnotia situáciu. Podľa niektorých mohlo byť všetko inak.
Prejsť na článok
Vykázanie Lucie Plavákovej môže byť protiústavné a takisto v rozpore s rozhodnutiami Európskeho súdu pre ľudské práva.
Prejsť na článok
Sudca Krajského súdu a člen Súdnej rady Peter Šamko poukázal na problém s politickým presunutím sídla súdu na Orave, ktorý mal vyústiť do plytvania peňazí štátu a času sudcov aj občanov. Presný opak však tvrdí…
Prejsť na článok
Slovník šéfa SNS Andreja Danka pri rodičovských dôchodkoch sa za posledný viac ako týždeň zmenil. Čoraz hlasnejšie sa ho vo verejných vyjadreniach zastáva. Realita je však taká, že vláda ho fakticky ruší, aby ušetrila necelých…
Prejsť na článok
V roku 2019 obžalovali Trumpa za zneužitie právomocí, zatiaľ čo Bidenova administratíva čelí podozreniam z využitia Zelenského v kampani Harrisovej.
Prejsť na článok