Huliak: Môžu ma aj vešať na námestí, ale budem kričať, že Zem sa točí

Poslanec Národnej rady SR Rudolf Huliak (nom. SNS) sa v živom prenose ospravedlnil všetkým ženám, ktorých sa dotkol jeho výraz „suka“ na adresu jeho parlamentnej kolegyne Lucie Plavákovej (PS).

1727608024876 Foto: Štandard

„Ja sa úprimne, ale skutočne úprimne ospravedlňujem všetkým ženám, ktorých sa tento môj výrok dotkol, ale mala by sa úprimne ospravedlniť aj pani Plaváková,“ povedal poslanec narážajúc na stovky tisíc žien, ktoré nemôžu počať alebo prišli o dieťa počas tehotenstva.

Huliak na svoju obranu nedeľnej v relácii O 5 minút 12 z dielne STVR takisto skonštatoval, že pojem „suka“ v žiadnom zo slovníkov nie je klasifikovaný ako vulgárny. Ide podľa neho o bežný výraz zo živočíšnej ríše, ku ktorej má ako poľovník celý život blízko.  

Spomenul aj smrť kamaráta

„Mňa keď začínajú osočovať, že nie som kresťan, ako môžem takto zaútočiť na niekoho, kto toto povie, tak už potom neviem, kam sa táto spoločnosť uberá,“ bránil sa tiež poslanec.

Vo verejnoprávnom telerozhlase svoje rozpoloženie a správanie počas stredajšej schôdze zákonodarného zboru ospravedlňoval aj tým, že v ten deň zomrel jeho najlepší kamarát z detstva.

„Ja stále a za každú cenu budem chrániť život aj v jeho počatí,“ vyhlásil Huliak. Nevidí dôvod, prečo by sa mal vzdať mandátu či funkcie predsedu Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

„Môžu Ruda Huliaka z Očovej aj vešať na námestí, ale budem stále kričať, že Zem sa točí,“ povedal poslanec narážajúc na to, že svoje názory na ochranu života bude prezentovať za každých okolností.

Podľa Hajka nabil progresívnej ideológii

Jeho oponent v diskusii, podpredseda KDH Jozef Hajko, na margo témy skonštatoval: „Jednoducho to nie je slušné, povedali to nielen politici a verejnosť, ale napríklad aj predstavitelia cirkvi.“ Preto sa vraj ako strana pridali k opozičnej výzve, aby sa Huliak vzdal poslaneckého mandátu.

Podľa Hajka svojím vystupovaním „nikto lepšie nenabil“ progresívnej ideológii ako práve Huliak a jeho správanie označil za polarizujúce. Huliak krátko predtým počas debaty vravel, že spoločným nepriateľom vládnej koalície je „liberálny progresivizmus“.

Poslanec KDH tiež spochybnil Huliakovu kritiku, ktorou naznačil, že KDH v súvislosti s týmto sporom nie je nastavené pro-life, pričom odkázal na účasť vrcholných predstaviteľov strany na nedávnom Národnom pochode za život v Košiciach.

Obaja sa zhodli, že predchádzať situáciám, ktoré vznikli po vykázaní Plavákovej zo sály z dôvodu nálepiek na jej notebooku ako nepovolených vizuálnych pomôcok, by mohlo precizovanie rokovacieho poriadku. Hajko však upozornil, že ani to nemusí stačiť. „Ten, kto bude chcieť pravidlá obísť, si ten spôsob nájde,“ upozornil.

(tod/tasr)


Vo voľbách do rakúskeho parlamentu získala FPÖ 29,1% hlasov, Zelení a NEOS sa dostali do koalície, otázka vlády ostáva otvorená.
Prejsť na článok
Na Queer Political Human Rights Conference vystúpili Olaf Scholz a Thomas Haldenwang, pričom akciu spestrila drag šou a vystúpenie kapely The Snake Boys.
Prejsť na článok
Plánovaný Orechovský most v Trenčíne čaká na vyjadrenie úradu, jeho výstavba sa začne až po získaní eurofondov.
Prejsť na článok
Rast reálnych miezd a dlh eurozóny ukazuje, ako inflácia ovplyvňuje naše financie, pričom dlh k HDP klesol z 90,8 na 88,6 percenta.
Prejsť na článok
Text analyzuje, ako sa súčasná spoločnosť vyrovnáva s odloženou dospelosťou a infantilizáciou, pričom problémy sa prenášajú aj do politiky.
Prejsť na článok