Tisíce vrahov mimo záchytných centier. Trump kritizoval Harrisovej návštevu hranice

Viceprezidentka USA počas piatkovej návštevy pohraničnej stráže v meste Douglas (štát Arizona) oznámila „tvrdý prístup“ k nelegálnej migrácii. Kongres sa v tom čase dozvedel, že až 13-tisíc odsúdených vrahov je mimo záchytných centier.

Election 2024 Harris Viceprezidentka Kamala Harrisová na hraničnej hliadke na stanici Douglas, na hranici s Mexikom, Arizona, piatok 27. septembra 2024. Foto: ČTK/AP/ Carolyn Kaster/Profimedia.sk

Začiatkom týždňa totiž kongresmanom oznámil Imigračný a colný úrad (ICE), že 13 099 migrantov, ktorí nelegálne prekročili hranicu USA a Mexika, bolo odsúdených za vraždu, ďalších 15 811 zase odsúdili úrady v domovských krajinách za sexuálne motivované zločiny. Celkový počet imigrantov, ktorí prehrali nejaký súdny proces a sú mimo dosahu ICE, predstavuje vyše 425-tisíc ľudí.

Počas funkčného obdobia prezidenta Joea Bidena prekročilo južnú hranicu Spojených štátov vyše 12 miliónov ľudí. Údaje pochádzajú od pohraničnej stráže (Border Patrol). To je viac ako počas vlády dvoch predošlých prezidentov – za Baracka Obamu prišlo do USA takmer 5,6 milióna imigrantov, počas obdobia Donalda Trumpa asi 5,3 milióna.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.