Verím: Náš Boh je najväčší. Je nárok Katolíckej cirkvi arogantný?

Časť katolíkov uviedli do pomykova nedávne výroky pápeža Františka na adresu rôznorodosti náboženstiev. Niektorí obvinili hlavu Katolíckej cirkvi z toho, že sa príliš ľahko vzdáva nároku na prístup k plnej pravde, ktorý dokorán otvoril Ježiš Kristus.

Portrait of handsome young catholic priest praying to God. Modliaci kňaz. Foto: Yulia Koltyrina / Alamy / Alamy / Profimedia.sk

Iná skupina reakcií sa zas niesla v duchu potrebných zmien v tejto oblasti. Nárok Katolíckej cirkvi na poznanie plnej pravdy zaváňa podľa nich poriadnou dávkou arogancie. Dnes sa certifikát pravovernosti už nenosí, ide predsa o to, komu čo pristane najlepšie. A to je vonkoncom subjektívne.

Čo nám hovorí spätný pohľad na vývoj tohto „nároku“ Cirkvi? Krátke nazretie do histórie neprehliadne postavu Justína Mučeníka († 165). Práve on sa pokúsil postaviť most medzi vierou kresťanov a religiozitou iných náboženstiev. Nechal sa viesť zásadou, že živý Boh kresťanskej viery ako všemohúci môže pôsobiť a aj pôsobí mimo svojho zmluvnému ľudu Izraela, ako aj mimo spoločenstva Ježišových učeníkov.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.