Ekonóm Tóth: Konsolidačný balíček najviac pocítia rodiny so stredným príjmom

Podľa Jána Tótha, predsedu Rady pre rozpočtovú zodpovednosť neplatí premisa, že veľký konsolidačný balíček bol nevyhnutný najmä na sanovanie výdavkov spôsobených počas pandémie. Do väčších problémov sme sa dostali ešte počas vlád Roberta Fica.

profimedia-0223935509 Ján Tóth. Foto: Gabriel Kuchta / Petit Press / Profimedia

Máme za sebou prvé týždne od ohlásenia masívnej a prirodzene nepopulárnej konsolidácie verejných financií. Prekvapila vás podoba vládneho balíčka a spôsob, akým vláda hľadala nové zdroje pre štátny rozpočet, predsedu Rady pre rozpočtovú zodpovednosť?

V prvom rade je dobrou správou, že vláda konečne začala ozdravovať verejné financie. Opatrenia v balíčku nie sú dočasnými, ako by bolo zníženie odvodov do druhého piliera. Ide o trvalé opatrenia s trvalým pozitívnym vplyvom na verejné financie. To je veľký rozdiel oproti prvému balíčku, na ktorý sa už azda aj zabudlo, hoci aj vtedy sa zvyšovali príjmy pre štát. Voči tomu zvýšeniu sa však schválili nové trvalé výdavky, ako bol zvýšený 13. dôchodok, a tým sa to minulo účinku. Tento balíček však už bude dlhodobo znižovať deficit.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.