Mladý vedec, ktorý uspel v USA: Umelá inteligencia nás nezničí, ak ju budeme regulovať

Vďaka prvenstvu na najprestížnejšej celosvetovej súťaži ISEF vedeckých projektov žiakov do 20 rokov v Los Angeles sa 18-ročnému Michalovi Lajčiakovi otvárajú nové možnosti. Pre Štandard porozprával o svojich cieľoch, robotike aj umelej inteligencii.

MIChALLAJCIAK 33 Dubnický žiak z Trenčína Michal Lajčiak vyhral svetovú súťaž ISEF v Amerike. Zdroj: archív M.L.

Michal začal s programovaním už na základnej škole a svoje schopnosti teraz rozvíja na Strednej priemyselnej škole v Dubnici nad Váhom, kde študuje odbor mechatronika. Na spomínanú súťaž ho nominovala Asociácia pre mládež, vedu a techniku (Amavet).

Za dôveru sa odvďačil najlepším možným spôsobom – ziskom zlatej medaily. Jeho víťazný projekt v kategórii Robotics and Intelligent Machines sa zaoberal novým ovládacím riešením pre robotický roj.

Michal Lajčiak so zlatou medailou na súťaži v Los Angeles. Zdroj: archív ML

Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.