Moja alebo tvoja: komu patrí demokracia?

Nemeckí politici zo starých strán CDU, SPD a Zelených sú známi tým, že si neustále robia starosti o to, aby bolo všetko v poriadku, a to aj v susedných krajinách. Teda, aby sa všetko dialo demokraticky! Sami seba považujú za žiarivé vzory.

EP: Nemecká krajne pravicová AfD pracuje na vytvorení novej frakcie Delegáti na sneme Alternatívy pre Nemecko (AfD) v Magdeburgu. Foto: Peter Gercke/ TASR/DPA

Nehlasujú predsa len za akúkoľvek demokraciu, ale za „našu demokraciu“, ktorú treba chrániť. Pred kým? Pred Putinom, Hitlerom alebo Lordom Voldemortom? A prečo hovoria o „svojej“ demokracii? To ma trochu irituje. Tvrdia, že si ju privlastňujú? Akoby demokratické bolo len to, čo je podľa ich predstáv?

Zdá sa, že práve to majú na mysli. Pretože v Alternatíve pre Nemecko im v roku 2013 vznikol konkurent. Táto strana sa jednoznačne postavila proti európskej politike kancelárky CDU Angely Merkelovej a neskôr predovšetkým proti jej politike otvorených hraníc.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.