Zákutia iránskeho jadrového programu

Zemetrasenie zo začiatku októbra rozvírilo úvahy o možnom teste iránskej atómovej bomby. Hoci Irán schopnosťou výroby jadrovej zbrane asi disponuje, v tomto prípade ide s vysokou pravdepodobnosťou iba o prírodný jav.

Iránsky prezident Masúd Pezeškján sa zúčastňuje fóra Prepojenie časov a civilizácií - základ mieru a rozvoja. Foto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia Iránsky prezident Masúd Pezeškján sa zúčastňuje fóra Prepojenie časov a civilizácií - základ mieru a rozvoja. Foto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia

V Iráne bolo 5. októbra o 21:15 stredoeurópskeho letného času (22:15 miestneho času) detegované slabé zemetrasenie s magnitúdom 4,5. Epicentrum sa nachádzalo približne sto kilometrov juhovýchodne od Teheránu. Niektoré indické média začali špekulovať o dôkaze prvého testu iránskej jadrovej bomby.

Hoci existenciu seizmickej aktivity potvrdzuje aj Geologická služba Spojených štátov a v blízkosti sa nachádza niekoľko iránskych zariadení súvisiacich s jadrovým programom, ide s vysokou pravdepodobnosťou len o nepotvrdenú domnienku.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.