Podivné zlaté časy: prekvapení metalisti a urazení depešáci

Ak by ste pred 25 rokmi dali do amerických akcií v indexe S&P 500 1 000 dolárov, tak by ste z nich dnes mali 7 165. Ide je celkový výnos, vrátane dividend. To nie je zlé.

Koncert skupiny Depeche Mode v Bratislave Členovia britskej skupiny Depeche Mode, zľava Martin Gore a Dave Gahan počas koncertu v Bratislave v roku 2023. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Ak by ste však pred 25 rokmi dali 1 000 dolárov do zlata, v súčasnosti by ste z nich mali 8 834 dolárov. Napriek tomu, že zlato nemá žiaden finančný výnos.

Zlato verzus akciový trh za ostatných 25 rokov.

Prednedávnom som sa v článku na Štandarde rozčuľoval s grafom, ktorý ukázal, že slovenské rezidenčné nehnuteľnosti rastú v tomto tisícročí pomalšie ako zlato. Dnešné porovnanie a graf má len o niečo menší iritačný potenciál pre investičných „depešákov“. Hlúpe zlato „metalistov“, inertný kov, na ktorom sa ťažko zarábajú poplatky, porazilo za jednu investičnú generáciu najväčšie americké firmy.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.