Ukrajinci obsadili Toreck, môže prísť zvrat. Ako web Startitup prekrútil dianie na fronte

Z postupu Rusov sa stal úspech Ukrajincov a potencionálny zvrat vo vojne. Zrejme v dôsledku neznalosti a amaterizmu.

Military mobility of Ukrainian soldiers in Donetsk Oblast Ukrajinský vojak vkladá muníciu do zbrane na upravenom vozidle smerom na Toreck v Doneckej oblasti na Ukrajine 19. augusta 2024. Foto: AA/ABACA/Abaca Press/Profimedia

Slovenský spravodajský portál Startitup v piatok dezinterpretoval jednu z najdôležitejších aktuálnych udalostí vo vojne na Ukrajine, bitku o strategické mesto Toreck.

V nadpise a úvode publikovaného textu o zápase o toto sídlo skonštatoval, že „Ukrajina získala nadvládu nad 50 percentami kľúčového mesta“ a špekuloval o tom, že by mohlo ísť o „zvrat vo vojne u susedov“.

Zvolený výber slov u laického čitateľa zákonite vyvoláva dojem, že armáda brániaceho sa štátu dobyla polovicu Torecka od agresora a že tento úspech môže predznamenávať vážnejšiu zmenu situácie na kontaktnej línii.

Nič z uvedeného však nie je pravda.

Sporný článok portálu Startitup. Foto: Archív

Mesto Toreck, ktoré sa nachádza v Doneckej oblasti, totiž doteraz kontrolovali práve ukrajinské sily a moc nad ním v uplynulých dňoch strácajú a nie získavajú, keďže Rusom sa v lokalite darí postupovať.

Nemožno naznačovať ani zvrat vo vojne na Ukrajine, keďže ofenzíva na Toreck zapadá do širšej perspektívy, v zmysle ktorej sa Rusi pomalým tempom prebíjajú smerom na západ Ukrajiny a získavajú či vážne ohrozujú aj mestá ako Vuhledar či Pokrovsk.

Pokiaľ ide o príčinu novinárskeho zlyhania v Startitupe, zdá sa, že redaktorka, ktorá prevzala správu od tlačovej agentúry TASR a upravila jej úvod, neporozumela jej obsahu.

Jeho ústredným bodom je tvrdenie veliteľa toreckej mestskej vojenskej správy Vasyľa Čynčyka, podľa ktorého „ukrajinské jednotky v súčasnosti kontrolujú 40 až 50 percent územia Torecka, zatiaľ čo zvyšok je stále v rukách ruských vojsk“.

Žiada sa dodať, že redakcia v čase písania tohto článku chybu stále neopravila, hoci od jej uverejnenia prešiel už zhruba deň a pol, a hoci ju používatelia na sociálnej sieti na nedorozumenie upozorňovali. „Stratiť polovicu mesta je zvrat? Zaujímavé,“ napísal napríklad používateľ Martin.

Kuriozitou je, že mylný článok Startitupu sa objavil aj vo výbere noviniek spoločnosti Google, čo spravidla dosah určitého novinárskeho textu znásobí a nie je prekvapením, ak sa dostane k desiatkam tisíc ľudí.

Článok vo výbere noviniek od spoločnosti Google. Foto: Archív

Pripomeňme, že podľa ukrajinských vojenských analytikov by pád Torecka umožnil Moskve zablokovať kľúčové logistické trasy spájajúce operačné tylo kyjevských síl v oblasti s bojovou zónou vrátane hlavnej cesty medzi mestami Pokrovsk a Kosťantynivka.

Toreck bol pred inváziou na Ukrajinu domovom asi 30-tisíc ľudí, no v dôsledku neustálych útokov sa podľa ukrajinského webu Kyiv Independent jeho populácia do polovice septembra scvrkla na približne 1 600 obyvateľov.

Znázornenie pohybu ruských síl v Torecku a v jeho blízkosti. Foto: Deep State

(tod/tasr)


Nitrianska župa bude mať svoje nové sídlo. Presťahujú sa do neho všetci zamestnanci, ktorí sú teraz roztrúsení v troch budovách po meste. Nové sídlo Nitrianskeho samosprávneho kraja by malo byť postavené do konca volebného obdobia…
Prejsť na článok