Slávim. Čo nám hovorí liturgický odev?

Základ pre pochopenie hlbšieho významu liturgického odevu položila veta svätého apoštola Pavla v Liste Galaťanom: „Ktorí ste v Krista pokrstení, Krista ste si obliekli.“ (3,27)

pexels-mart-production-7219530-1-scaled (1) (1) Paténa a kalich. Ilustračná fotografia. Foto: Pexels.com

Táto symbolika „oblečenia si Krista“ bola už od samého začiatku vyjadrená aj v reálnom liturgickom oblečení. Už svätý Klement Alexandrijský (+ okolo roku 215) požadoval, aby sa kresťania na slávenie svätých tajomstiev dostavili vo sviatočnom oblečení, a podobnú požiadavku nájdeme aj u svätého Hieronyma.

Čo Sväté písmo myslelo symbolicky, to sa už od začiatku odrážalo v krstných rúchach novokrstencov. Niektoré pasáže cirkevných otcov nás vedú k záveru, že raná Cirkev ešte nepoznala žiadne oficiálne rúcha pre kňazov a ostatných liturgov, ale „liturgický odev“ chápala v tom zmysle, že všetci kresťania nosili na bohoslužby zvlášť hodnotné oblečenie.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.