Fico: Vojna na Ukrajine sa skončí čoskoro. Niečo sa chystá

Premiér pred odchodom na zasadnutie Európskej rady v Bruseli poukázal na to, že sa opäť hovorí o pozvaní Ukrajiny do NATO. Očakáva tiež posun v téme riešenia vojny, ale aj s čím príde ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Snímka obrazovky 2024-10-16 o 18.21.26 Robert Fico. Foto: Dano Veselský/TASR

Robert Fico (Smer) zopakoval, že Smer je proti vstupu Ukrajiny do NATO, prinieslo by to podľa neho tretiu svetovú vojnu. Uviedol to na stredajšom zasadnutí Výboru Národnej rady SR pre európske záležitosti.

Poznamenal, že na minulotýždňovom spoločnom rokovaní s ukrajinskou vládou pochopil, že „Ukrajinci niečo tušia“. Vojna na Ukrajine sa podľa neho skončí veľmi rýchlo. „Pravdepodobnosť ukončenia vojny na Ukrajine je veľmi vysoká v krátkom čase,“ vyhlásil premiér.

Pozvánka do NATO nie je „zadarmo“

Na margo svojej pracovnej cesty do Číny uviedol, že sa bude rozprávať v prvom rade o tom, ako sa môže Čína viac zapojiť do mierových procesov na Ukrajine. Sám bude podporovať akýkoľvek predložený mierový plán na vyriešenie tohto konfliktu.

Európskej rade vytkol, že sa správa ako „vojnový kabinet“, ktorý rieši len to, „koľko treba ešte zabiť Rusov“. „Keby mala Európska únia vlastnú zahraničnú politiku, tak využije celú svoju kapacitu na mierové rokovania. Len my stále pozeráme za Atlantik, čo hovorí Biely dom,“ skonštatoval.

„Niečo sa deje, ja si fakt myslím, že sa niečo deje. Niečo sa pripravuje a potom som zvedavý, čo budete všetci hovoriť, keď bude na stole nejaká dohoda, ktorá bude znamenať veľký kompromis pre všetkých – najmä teda pre Čínu,“ povedal prítomným poslancom.

„Čakám, že zajtra by mohlo byť niečo naznačené, pretože sa zrazu objavuje téma pozvánky Ukrajiny do NATO,“ dodal. Nemyslí si, že táto pozvánka by bola „zadarmo“. „Za tým niečo bude. Pravdepodobne dostali nejakú ponuku a tá ponuka môže spočívať v tom, že si nebudeme všímať Luhansko a Doneck, tam budú mať Rusi nejakú kontrolu nad tým aj naďalej,“ povedal.

Trump by mohol niečo zmeniť

Slovenský premiér želá Ukrajine spravodlivý mier, no pýta sa, či je to v tejto situácii možné dosiahnuť. Zopakoval, že Slovensko podporuje územnú celistvosť Ukrajiny.

Treba podľa neho zabudnúť na to, že by Rusi odišli z Krymu a ďalších území, ako je Doneck či Luhansk. Rusi podľa neho získavajú čoraz viac území, zdôraznil, že konflikt nemá vojenské riešenie. Viackrát však zdôraznil, že ruská februárová invázia na Ukrajinu porušila medzinárodné právo.

Dodal, že v otázke mieru by sa mohli veci pohnúť, keby americké prezidentské voľby vyhral republikánsky kandidát Donald Trump, lebo má na dianie na Ukrajine odlišný názor, ako súčasná administratíva.

Protiruské sankcie sú nezmyselné, tvrdí premiér

Zároveň vyhlásil, že sa vždy snažil o vyvážené vzťahy s Ruskom. „Vojna raz skončí a skončí veľmi rýchlo,“ zopakoval. Putin má podľa neho v Rusku rekordnú podporu u všetkých zložiek moci. Europoslanca Ľuboša Blahu (Smer), ktorý je na návšteve Moskvy, podporuje v názore, že protiruské sankcie sú nezmyselné a poškodzujú nás.

Poslancov sa opýtal, ako ho „zastavia“, ak bude chcieť ísť v máji budúceho roku ako premiér do Moskvy na oslavy konca druhej svetovej vojny. Treba sa podľa neho zaoberať otázkou, aké vzťahy chcú mať štáty s Ruskou federáciou po konci vojny.

„Všetci chceli využiť Ukrajinu na to, aby položili Rusov na kolená. Neberte to v zlom, ale Rus na kolenách si akurát tak zaväzuje šnúrky na topánkach,“ vyhlásil s dôvetkom, že sa preceňujú možnosti Západu.

Mier na Ukrajine budú podľa jeho slov uzatvárať najmä USA s Ruskom. „Obávam sa, že Ukrajinu bude obeťou, ako sme boli my pri Mníchovskej dohode,“ myslí si premiér.

Tranzit cez Ukrajinu musí pokračovať

Slovensko podľa Fica naďalej pokračuje v humanitárnej pomoci Ukrajine. Dodal, že najviac potrebuje podporu v dodávkach elektriny. Dnes jej podľa jeho slov pomáhame natoľko, že by „bez nás zamrzla“.

Od Ukrajiny očakáva spoluprácu v dovoze ropy a plynu na Slovensko. „Odmietam, aby sme brali ropu niekde cez Jadran,“ skonštatoval s tým, že by sa zvýšili poplatky.

„Našou povinnosťou je, aby tranzit cez Slovensko pokračoval ďalej, aby tranzitná trasa cez Ukrajinu pokračovala, či už ide o ropu, alebo plyn,“ podotkol.

Z vlastných vojenských zásob nedáme Ukrajine nič

Naďalej platí, že Slovensko nedaruje Ukrajine nič z vojenských dodávok a dodržali sme podľa premiéra heslo „Ani náboj na Ukrajinu“ z vlastných zásob. Obchod bude však podľa Fica pokračovať. „Nepredáme my, predá niekto iný,“ vysvetlil postoj vlády.

Vyzval opozičných poslancov, aby prijali v parlamente uznesenie, že ani na komerčnej báze nepredáme Ukrajine žiadne zbrane. „Prestaňme moralizovať, mňa tu nedostanete do žiadnej úzkej uličky v tom, že mám teraz meniť svoj názor. Kto chce kúpiť, nech kúpi, ale odmietam darovať veci, ktoré spôsobili, že dnes je Slovenská republika bezbranná,“ odkázal s dôvetkom, že naše jadrové elektrárne nie sú chránené, lebo nemáme protivzdušnú obranu a máme len dve stíhačky F-16, takže náš vzdušný priestor musia chrániť Maďarsko, Česko a Poľsko.

„Armáda je vybrakovaná, všetko čo bolo funkčné a dobré, odovzdali títo Ukrajine,“ povedal na margo vlády Eduarda Hegera a jej vojenské dary Ukrajine v podobe S-300 a stíhačiek MiG-29.

Predseda vlády v stredu odcestuje na samit Európskej únie v Bruseli. Okrem iného sa zúčastní na Stretnutí EÚ a Rady pre spoluprácu v Perzskom zálive. Počas dvojdňového zasadnutia Európskej rady vo štvrtok a v piatok budú lídri EÚ rokovať o vývoji na Blízkom východe, konkurencieschopnosti, migrácii či zahraničných veciach.

(tasr, est)


Zvieratá pôsobia ako nevyhnutná súčasť Najvyššieho správneho súdu. Dôvodom má byť posilnenie psychohygieny a znižovanie stresov u sudcov, ktorí zrejme potrebujú podporu zvierat na výkon jedného z najdôležitejších povolaní, a to rovno na najvyššom stupni správneho súdu. Je potrebné…
Prejsť na článok
Slovensko by mohlo mať nový štátny sviatok. Poslanci Kresťanskej únie Anna Záborská a Richard Vašečka navrhujú, aby ním bol 25. marec – Deň zápasu za ľudské práva, kedy sa každoročne pripomína výročie Sviečkovej manifestácie z obdobia vlády…
Prejsť na článok
Nobelova cena za ekonómiu sa vracia ku koreňom. Tohoroční laureáti najznámejšej ekonomickej ceny sa venujú základnej otázke, prečo sú niektoré národy bohaté a iné chudobné. Ich výskum potvrdzuje, že kľúčom k blahobytu sú dobré inštitúcie.
Prejsť na článok
Poslanci strany Hlas Samuel Migaľ, Radomír Šalitroš a Roman Malatinec predložili návrh zákona, ktorý má byť odpoveďou na nedostatočnú právnu úpravu, ktorá robí z drobných krádeží výhodný biznis. Pre istú časť zlodejov dokonca znamená beztrestnosť,…
Prejsť na článok