Kotlár neverí ministerstvám vnútra a zdravotníctva, pripúšťa svoj odchod

Splnomocnenec vlády pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Peter Kotlár nemá dôveru v ministerstvá vnútra a zdravotníctva.

9. schôdza parlamentu Splnomocnenec vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Peter Kotlár. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Splnomocnenec vlády to povedal na utorkovej tlačovej konferencii, kde skritizoval spôsob vytvorenia špecializovaného tímu, ktorý má prešetriť reakciu štátu na pandémiu. Vytvorenie tímu ohlásil v pondelok minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas).

Kotlárovi prekáža, že tím vyšetrovateľov na prešetrenie prípadnej trestnej činnosti spojenej s pandémiou vytvára rezort vnútra až po roku. Tvrdí, že čím neskôr od páchania skutku, tým lepšie pre konkrétnych páchateľov.

Zároveň skritizoval aj ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka. „Najprv spochybnil moju činnosť a teraz ideme spolupracovať? Nemám dôvod byť súčasťou tímu ministra vnútra. Nemám dôveru v ministerstvo vnútra, ani v ministerstvo zdravotníctva,“ konštatoval Kotlár.

Súčasťou Eštokovho tímu nebude

Účasť v tíme pripustil jedine za podmienky, že ho bude viesť. „Nebudem súčasťou tímu, pri ktorom budem len radiť. Ak ho nebudem viesť, nemám dôvod dôverovať im, pretože oni idú odviesť pozornosť od zlyhania v zdravotníctve,“ uviedol splnomocnenec.

V tejto veci preto avizoval, že ak vláda neschváli jeho návrhy, vrátane rozšírenia jeho právomocí, odmietnutia pandemickej dohody a zastavenia očkovania mRNA vakcínami, vzdá sa postu splnomocnenca. V takom prípade by sa vrátil do parlamentu ako poslanec, kde chce pokračovať vo svojich aktivitách.

Kotlár tvrdí, že ho veľmi sklamal prístup lekárov, ktorí sa neozvali a nepostavili sa za neho. „Kde sú tí lekári, ktorí mi volali: ‚Áno, máš pravdu, my sme sa toho všetci báli, vedeli sme, že to (očkovanie) môže spôsobovať nežiaduce účinky.‘ Ja som ochotný vzdať sa diplomu, pretože sa hanbím za lekárov na Slovensku,“ zdôraznil splnomocnenec.

Vo svojej reči zaútočil na Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO) aj Spojené štáty americké. Považuje za otázku najviac pár mesiacov, keď sa ukáže, že vírus Sars-Cov-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, bol umelo vytvorený. „USA vytvorili vírus a tí sú najväčším donorom WHO, ktorá je momentálne zločinecká organizácia,“ povedal Kotlár.

Po prípadnom Trumpovom zvolení za prezidenta USA chce okamžite kontaktovať jeho administratívu. „Budem s nimi komunikovať a pôjdeme krok za krokom – umelý pôvod vírusu, nežiaduce účinky vakcín, ekonomická trestná činnosť spojená s Európskou úniou a tak ďalej,“ poznamenal splnomocnenec.

Vyšetrovací tím bude mať niekoľko úloh

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok oznámil zriadenie špecializovaného tímu v pondelok. Jeho úlohou bude vyšetriť riadenie pandémie. „Je viac ako potrebné dôkladne preskúmať všetky podozrenia z nelegálneho nakladania s verejnými financiami, podozreniami z korupcie, a treba dôkladne preskúmať všetky prepojenia na rôzne spriaznené firmy politikov, ktorí v minulosti rozhodovali o tom, kam budú smerovať verejné financie,“ zdôvodnil Šutaj Eštok.

Zdôraznil, že zriadenie tímu bolo nevyhnutné z viacerých dôvodov. Jednak pre netransparentné prideľovanie verejných zdrojov na mobilné odberové miesta (MOM), ktoré „neraz nemali žiadne skúsenosti s podobnými aktivitami“.

Dôvodom bola aj potreba preskúmať predražené nákupy zdravotníckeho materiálu, kde podľa ministra vnútra existujú podozrenia, že „mnohé podpísané zmluvy mohli vyhovovať rôznym konkrétnym firmám“.

Rovnako budú skúmať nákup vakcín. „Jednak Sputnik V, ktorý nebol schválený Európskou liekovou agentúrou a vakcína vyvolávala množstvo otázok nielen pre bezpečnosť, ale aj pre finančné krytie transakcie, ktorú si Matovič vymyslel,“ spresnil Šutaj Eštok, ktorý poukázal aj na množstvo nakúpených, no nevyužitých vakcín.

Posledným, štvrtým dôvodom na zriadenie špecializovaného vyšetrovacieho tímu, je prešetrenie, kto môže za 20-tisíc obetí.

S Kotlárom sa plánuje stretnúť aj Fico

K situácii sa uplynulý víkend vyjadril aj premiér Robert Fico (Smer), ktorý sa tento týždeň plánuje s Kotlárom stretnúť. Plánoval od neho žiadať, aby nechal chvíľu „na bok“ filozofie o očkovaní, a aby sa sústredil na „hlúpe“ nákupy zdravotníckych pomôcok či vakcín. „Splnomocnenec predložil správu, v ktorej zatiaľ nevidím všetko, čo by som tam chcel vidieť,“ prízvukoval Fico.

Zároveň chce, aby Kotlár zistil od Najvyššieho kontrolného úradu SR a ďalších inštitúcií informácie o tom, kto prevádzkoval mobilné odberné miesta, alebo kto nakupoval množstvo vakcín v roku 2022, keď vtedy podľa premiéra neboli potrebné.

Za svoju správu čelil splnomocnenec kritike

Problém so správou Kotlára mali aj predstavitelia Hlasu. „Od pána Kotlára sme očakávali v správe niečo iné ako to, čo komunikoval. Malo ísť o vyšetrenie manažovania, nákupov počas pandémie. Tu zomrelo možno zbytočne 20-tisíc ľudí a my chceme vedieť, kto je za to zodpovedný,“ zdôraznil v polovici októbra minister práce Erik Tomáš.

Kotlára skritizoval aj šéf Hlasu Matúš Šutaj Eštok či minister školstva, vedy, výskumu a mládeže SR Tomáš Drucker. Obaja takisto pripomenuli, že Kotlár by mal predložiť správu podľa zadania, ktoré dostal. Hlas takisto odmietol spochybňovanie vedeckých faktov a autorít. Kritike čelil Kotlár aj z radov opozície.

(gko, bra)


Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Trestné oznámenie podané Inštitútom ľudských práv na Zuzanu Ťapákovu pre cenzúru bude odmietnuté. Iba veľmi zriedka možno takto pevne prejudikovať postup polície, no v tomto prípade mimovládna organizácia ukazuje absurdnú neznalosť práva. Viac v článku.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Po rokoch by sa mali zmeniť rokovacie pravidlá parlamentu, niektoré sa sprísnia a pribudnú aj novinky. Očakávanie, že pomôžu zlepšiť politickú kultúru, sa zrejme nenaplní. Osobných útokov či „cirkusových vystúpení“ sa podľa všetkého parlament aj tak…
Prejsť na článok