Šutaj Eštok zriaďuje špecializovaný tím. Jeho úlohou bude vyšetriť riadenie pandémie

Vyšetrovací tím bude fungovať v rámci Úradu boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK) na protikorupčnej jednotke.

Tlaèová konferencia po mimoriadnom zasadnutí Bezpeènostnej rady SR Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (v popredí) a prezident Policajného zboru Ľubomír Solák. Foto: Jaroslav Novák/TASR

„Je viac ako potrebné dôkladne preskúmať všetky podozrenia z nelegálneho nakladania s verejnými financiami, podozreniami z korupcie, a treba dôkladne preskúmať všetky prepojenia na rôzne spriaznené firmy politikov, ktorí v minulosti rozhodovali o tom, kam budú smerovať verejné financie,“ uviedol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas).

Podľa svojich vlastných slov je presvedčený, že „všetci si zaslúžia poznať odpoveď na to, kto je zodpovedný aj trestnoprávne za zbytočne vyhasnutých 20-tisíc životov počas pandémie covidu“.

Zdôraznil, že zriadenie tímu bolo nevyhnutné z viacerých dôvodov. Jednak pre netransparentné prideľovanie verejných zdrojov na mobilné odberové miesta (MOM), ktoré „neraz nemali žiadne skúsenosti s podobnými aktivitami“.

Dôvodom bola aj potreba preskúmať predražené nákupy zdravotníckeho materiálu, kde podľa ministra vnútra existujú podozrenia, že „mnohé podpísané zmluvy mohli vyhovovať rôznym konkrétnym firmám“.

Rovnako budú skúmať nákup vakcín. „Jednak Sputnik V, ktorý nebol schválený Európskou liekovou agentúrou a vakcína vyvolávala množstvo otázok nielen pre bezpečnosť, ale aj pre finančné krytie transakcie, ktorú si Matovič vymyslel,“ spresnil Šutaj Eštok, ktorý poukázal aj na množstvo nakúpených, no nevyužitých vakcín.

Posledným, štvrtým dôvodom na zriadenie špecializovaného vyšetrovacieho tímu, je 20-tisíc obetí. „Rodinám je potrebné odpovedať na to, kto môže nielen politicky, ale aj trestnoprávne za to, že došlo k zbytočným úmrtiam,“ podotkol šéf rezortu vnútra. Výsledky očakáva v „čo najrozumnejšom čase“.

Prezident Policajného zboru Ľubomír Solák podotkol, že rozhodnutie zriadiť tím bolo predovšetkým z dôvodu „rozsiahlej trestnej veci, najmä v potrebe zabezpečenia veľkého množstva výsluchov, znaleckých dokazovaní aj vykonania potrebnej analytickej činnosti“.

Zriadenie si podľa Soláka vyžaduje spoluprácu aj v rámci Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), ministerstva zdravotníctva, Správy štátnych hmotných rezerv, ako aj ďalších inštitúcií, ktoré budú „nápomocné“.

Neopomenul ani pomoc splnomocnenca vlády pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Petra Kotlára (SNS). Šutaj Eštok v tejto súvislosti konkretizoval, že Kotlár nebude súčasťou vyšetrovacieho tímu, ale iba jeden z tých, s ktorými očakávajú spoluprácu.

(max)