Slovenská hymna sa zmení. Iniciovala to Martina Šimkovičová

Oficiálna verzia slovenskej hymny bude mať novú podobu. Na zmene sa v týchto dňoch pracuje.

Snímka obrazovky 2024-10-23 o 7.44.30 Martina Šimkovičová. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Informujú o tom Aktuality, podľa ktorých bude upravená hudobná časť hymny. Rezort kultúry pod vedením ministerky Martiny Šimkovičovej jej spracovaním poveril skladateľa Oskara Rózsu, ktorý to aj potvrdil s dôvetkom, že na tomto umeleckom diele pracuje už od roku 2011.

Aktuality tvrdia, že nejde o lacný projekt a sú doň zapojené viaceré umelecké kolektívy, napríklad orchester a filharmonický zbor Slovenskej filharmónie, ale aj dva detské súbory.

Na otázky, prečo sa ministerstvo rozhodlo nahrať novú verziu hymny a koľko to bude stáť, Šimkovičovej rezort neodpovedal.

Zmena sa má týkať výhradne hudobnej zložky hymny, čo je vlastne melódia ľudovej piesne Kopala studienku. Textová časť zostane nezmenená. Ide o prvé dve z celkovo štyroch slôh hymnickej piesne Janka Matušku Nad Tatrou sa blýska z roku 1844.

Súčasná slovenská hymna bola predtým druhou časťou československej hymny. V časoch Slovenského štátu v rokoch 1939 až 1945 bola hymnou pieseň Hej, Slováci.

(bra)


K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok