Ministerstvá si protirečia pri ceste do Grécka. To vyžaduje potvrdenie, ktoré Slovensko vydať nedokáže

Dovolenka v Grécku vás môže stáť nemalú dávku trpezlivosti. Najmä ak sa chcete pri prechode hraníc preukázať potvrdením o prekonaní ochorenia COVID-19. Grécko vyžaduje potvrdenie, aké slovenskí zdravotníci nedokážu vydať.

35960539974_c2d329557d_o Grécka letecká spoločnosť, ilustračný obrázok. Foto: P.J.V Martins Photography, Flickr.com

Členské štáty Európskej únie robia všetko pre to, aby mohli občania napriek pandémii voľne cestovať. Niektoré dovolenkové destinácie povoľujú vstup už po prvej dávke očkovania, inde sa na hraniciach ani nemusíte preukazovať.

Pravidlá vstupu do európskych štátov sa pravidelne aktualizujú na stránke ministerstva zahraničných vecí. Dajú sa medzi nimi nájsť aj bizarnosti, ktoré občanov dostanú do pomykova. Príkladom je Grécko.

Zacyklení cestovatelia a neexistujúci certifikát

Grécko vyšlo dovolenkárom čo najviac v ústrety, uznáva aj očkovanie vakcínami neregistrovanými Európskou liekovou agentúrou. Napriek tomu môžu občania pri zháňaní potrebných dokumentov len nechápavo krútiť hlavou.

Negatívnym testom sa v prímorskom štáte nemusí preukazovať osoba, ktorá za posledných deväť mesiacov prekonala covid. Pri väčšine štátov je vrchná hranica šesť mesiacov. V tomto smere je Grécko benevolentnejšie. Problém nastáva, ak chcú gréckym úradom preukázať, že ochorenie skutočne prekonali.

„Grécke orgány neuznávajú potvrdenia o prekonaní vystavené všeobecnými lekármi,“ píše sa na stránke rezortu zahraničia. Potvrdenie musí vystaviť zdravotnícke zariadenie alebo certifikované laboratórium v anglickom jazyku.

Vzor potvrdenia o prekonaní ochorenia COVID-19 v anglickom jazyku je zverejnený na stránke ministerstva zdravotníctva. Oba rezorty si protirečia v tom, kto môže toto potvrdenie vydať.

Aj všeobecný lekár, všetko je v poriadku

Čo sa myslí pod pojmom zdravotnícke zariadenie a aké je to certifikované laboratórium? V tomto bode sa začínajú nejasnosti.

Podľa rezortu zdravotníctva môže potvrdenie o prekonaní ochorenia na Slovensku vydať aj všeobecný lekár. „V zmysle našej legislatívy je ambulancia všeobecného lekára zdravotníckym zariadením,“ povedala Štandardu hovorkyňa Zuzana Eliášová.

Nepochodíte, ani ak sa pokúsite vybaviť si certifikát v certifikovanom laboratóriu. Tie sú v podmienkach Slovenska oprávnené vydávať len výsledok PCR alebo antigénového testu.

Ak sa nechcete očkovať a túžite vycestovať ešte pred spustením covid pasov (naplánované na 26. júna), ostáva vám s potvrdením zariskovať, alebo sa dať otestovať. Druhá možnosť však nie je bezplatná. Kedy dôjde k náprave zamotaných inštrukcií, nevedno. „Uznávanie gréckou stranou riešime s konzulkou na zastupiteľskom úrade v Grécku,“ skonštatovala Eliášová.


V Košiciach plánuje najväčšia z univerzít postaviť Centrum zelených a digitálnych technológií so zameraním na informačno-komunikačné technológie. Študenti a odborníci sa tešia, menej však verejnosť a ochranári, keďže hrozí výrub mnohých drevín a kríkov.
Prejsť na článok
Mesto Šaľa predložilo poslancom Mestského zastupiteľstva návrh rozpočtu na rok 2025. Vyplýva z neho, že mesto by hospodárilo s rozpočtom viac ako mínus 2,5 milióna eur, čo však zákon samosprávam nedovoľuje. Na rade sú teda…
Prejsť na článok