Video: Macron dostal prvú facku. Le Penová sa ho zastala a útok odsúdila

Francúzsko vo¾by Macron kampaò deò posledný Plagáty Emmanuela Macrona a Marine Le Penovej pred prezidentskými voľbami v Ostrov Mayotte v Indickom oceáne (reprofoto). Zdroj: GoogleMaps. Foto: TASR/AP

AKTUALIZOVANÉ Stretnutie s voličmi, aké francúzsky prezident asi nečakal. Emmanuel Macron dostal facku. Uštedril mu priaznivec Hnutia žltých viest. Je to prvý fyzický útok, ktorý Macron napriek častým stretnutiam s voličmi zažil. Prezidenta sa zastali straníci aj politickí oponenti.

K udalosti došlo v utorok okolo druhej poobede v obci Tain-l’Hermitage v regióne Drôme počas Macronovho turné naprieč Francúzskom. Informoval o tom francúzsky denník Le Figaro. Polícia zadržala dvoch mladíkov Damiena (28) a Arthura (29). Macron sa len na moment oddelil od ochranky a šiel sa prihovoriť zhromaždeným Francúzom za zábranou. Od jedného z nich dostal facku. Prezidentov tím potvrdil pravosť videa.

Mladíci boli priaznivcami Hnutia žltých viest. Hnutie pred dvoma rokmi rozpútalo sériu masívnych protivládnych protestov po avizovanom zvyšovaní cien pohonných látok. Za facku im hrozí pokuta do výšky 45-tisíc eur a najviac tri roky väzenia.

Prezident bol v meste Drôme len deň pred ďalšou etapou uvoľňovania opatrení, ktorá je naplánovaná na stredu. Niekoľkotýždňové turné po Francúzsku oficiálne spája so zotavovaním Francúzska po pandémii.

Macron aj jeho politickí oponenti čin odsúdili

„Všetko je v poriadku, netreba tento incident brať vážne. Myslím si, že ide o ojedinelý čin. Nemalo by odkláňať našu pozornosť od dôležitejších tém. Inštitúcie a funkcie presahujú osoby, ktoré ich zastávajú, a nemali by byť terčom agresie. Je to hlúposť, ale keď sa hlúposť snúbi s násilím, je to neprijateľné,“ povedal v reakcii na facku prezident Macron.

Facku odsúdila drvivá väčšina francúzskych politikov vrátane Marine Le Penovej, ktorá ju označila za „gesto, ktoré je v demokracii neprípustné a hodné odsúdenia“. Súhlasil s ňou aj búrlivý ľavičiar Jean-Luc Mélenchon, ktorý sa prezidenta zastal. Výnimkou je pravicový komentátor Éric Zemmour, ktorý tvrdí, že Macron znevažuje prezidentskú funkciu a facku si zaslúžil.

Všetci traja kandidujú v prezidentských voľbách, ktoré Francúzov čakajú budúci rok. Macronove šance na víťazstvo sú zatiaľ porovnateľné s Marine Le Penovou. Tvrdé policajné zákroky proti Hnutiu žltých viest a ekonomické reformy Macronovi mnoho Francúzov nevie zabudnúť. Podľa francúzskych spravodajských služieb dostáva Macron oveľa viac vyhrážok smrťou ako jeho predchodca François Hollande.


Ďalšie články