Názor, že pohlavie je nemenné, stál Britku prácu. Odvolací súd teraz rozhodol v jej prospech

Maya Forstaterová. Foto: Twitter/Maya Forstater Maya Forstaterová. Foto: Twitter/Maya Forstater

Britka Maya Forstaterová prišla pred dvoma rokmi o prácu za svoje príspevky na sociálnej sieti o tom, že muži sa nedokážu zmeniť na ženy a naopak. Nedávno rozhodol odvolací tribunál v jej prospech, čím zvrátil predošlé rozhodnutie.

Pred dvoma rokmi obletel svet kontroverzný prípad daňovej expertky Mayi Forstaterovej. Tá do roku 2019 pracovala v organizácii Centrum pre svetový rozvoj (CGD), avšak zamestnávateľ jej nepredĺžil zmluvu v reakcii na viaceré vyjadrenia na sociálnej sieti Twitter. V nich žena kritizovala vtedajší návrh zákona, ktorý mal ľuďom dovoliť identifikovať sa ako opačné pohlavie.

„Nemyslím si, že byť ženou je vec identity alebo ženských myšlienok. Čo ma prekvapuje je, koľko múdrych ľudí, ktorých obdivujem, sa zamotáva do uzlov, len aby nemuseli povedať pravdu, a teda, že muži sa nemôžu zmeniť na ženy,“ napísala v jednom z príspevkov Forstaterová.

V inom príspevku podotkla, že muž označujúci sa za ženu je rovnaký prípad, ako keby beloch vyhlásil, že on sa cíti ako černoch, a teda je černoch. Tieto vyjadrenia viedli k strate Forstaterovej pracovnej pozície, na margo čoho sa obrátila na justíciu. Na prvostupňovom súde v decembri roku 2019 však neuspela.

Jej názory boli podľa tribunálu „absolutistické“, pričom Forstaterovej obrana biologických pohlaví vraj nebola „hodná rešpektu v demokratickej spoločnosti“. Tribunál argumentoval, že pokiaľ osoba podstúpila operácie na zmenu pohlavia a je držiteľom certifikátu o zmene pohlavia, nie je to možné ignorovať či spochybňovať.

Pluralitná spoločnosť

Poškodená zamestnankyňa sa proti rozhodnutiu neskôr odvolala a sudca najvyššieho súdu Akhlaq Choudhury teraz rozhodol v jej prospech s tým, že dané vyjadrenia spadajú pod zákon o slobode prejavu. Sudca vysvetlil, že Forstaterovej názory sú síce z pohľadu transrodových ľudí „hlboko urážlivé a dokonca spôsobujúce úzkosť“, napriek tomu ale musia byť v pluralitnej spoločnosti tolerované.

Slová výskumníčky navyše neobsahovali žiadne hrozby, ani nežiadali obmedziť práva pre transrodových ľudí. Choudhury zároveň zdôraznil, že dané rozhodnutie neznamená povolenie, aby ľudia kritickí voči „genderovej“ agende mohli beztrestne urážať transrodových ľudí.

Forstaterovej bývalý zamestnávateľ CGD nie je z vývoja situácie nadšený a nové rozhodnutie tribunálu označil za prekvapivé sklamanie, ktoré je „krokom späť pre inkluzivitu a rovnosť pre všetkých“. Podpredsedníčka Centra Amanda Glassmanová si stojí za názorom, že Forstaterovej vyjadrenia ubližujú transrodovým ľuďom a CGD zvažuje ďalšie právne kroky.

Podpora od Rowlingovej

Samotná Forstaterová privítala nové rozhodnutie s radosťou. „Som hrdá na svoju rolu, ktorú som zohrala v ozrejmení zákona a v motivovaní ďalších ľudí, aby smeli prejaviť svoj názor,“ uviedla vo vyhlásení. Samotná otázka jej súčasného zamestnania sa ešte bude riešiť v dodatočnom jednaní.

Za Mayu Forstaterovú sa v roku 2019 postavila napríklad známa spisovateľka a stvoriteľka sveta Harryho Pottera J. K. Rowlingová, ktorá jej vyjadrila podporu na sociálnej sieti Twitter. Za to sa jej dostalo kritiky od LGBT aktivistov.

„Obliekajte sa ako chcete. Volajte sami seba ako chcete. Majte sex s hociktorým dospelým, kto vyjadril súhlas. Žite svoj život v mieri a bezpečí. Ale vyhadzovať ženy z ich práce za výrok, že pohlavie je skutočné?“ napísala vtedy Rowlingová.


Ďalšie články