Odporcovia potratov narúšajú demokraciu, odobrili v Bruseli. Lexmann: Je to necivilizované a absurdné

Europoslanci na 32. schôdzi Národnej rady SR Na snímke europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH) počas rokovania 32. schôdze NRSR 18. júna 2021 v Bratislave. Foto: Jakub Kotian/TASR

Európsky parlament definitívne odobril kontroverznú správu od chorvátskeho socialistického poslanca Predraga Freda Matića. Tá okrem iného útočí na lekárov odmietajúcich výkon interrupcií a odporcov potratov tituluje ako narušiteľov demokracie. Podľa europoslankyne Miriam Lexmann ide o absurdnú správu, ktorá nenesie znaky civilizovanej spoločnosti.

Európsky parlament vo štvrtok podvečer definitívne schválil kontroverznú správu chorvátskeho socialistického europoslanca Predraga Freda Matića týkajúcu sa takzvaného sexuálneho a reprodukčného zdravia. Za jej prijatie bolo 378 europoslancov, proti 255 a nehlasovalo 42. Pokiaľ ide o hlasovanie 14 slovenských europoslancov: ôsmi boli za, piati proti a jeden sa hlasovania zdržal.

Za Matičovu správu hlasovali slovenskí poslanci z frakcie socialistov a demokratov (S&D), ktorej členom je aj Matić: Monika Beňová, Miroslav Číž a Robert Hajšel (Smer-SD). Uznesenie podporila aj trojica liberálnych poslancov z frakcie Obnovme Európu (RE): Martin Hojsík a Michal Šimečka (Progresívne Slovensko) a Lucia Ďuriš Nicholsonová (nezávislá).

Názorový rozkol v prípade tejto správy bol v slovenskej delegácii Európskej ľudovej strany (EPP), keď Matićovu správu podporili Vladimír Bilčík a Michal Wiezik (SPOLU-OD), ale Miriam Lexmann a Ivan Štefanec (KDH) boli proti a rovnako proti hlasoval aj Peter Pollák (OĽaNO). Matićovu správu nepodporili ani poslanci zo skupiny Nezaradených Milan Uhrík (ĽSNS) a Miroslav Radačovský (Slovenský patriot).

Jediný zo slovenských europoslancov, ktorý sa zdržal, bol Eugen Jurzyca (SaS) z frakcie Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR). Táto frakcia sa pokúsila presadiť pozmenenú podobu Matićovej správy.

Pripomeňme, že dokument okrem iného pracuje s tézami, že porušovanie reprodukčných práv je „formou násilia páchaného na ženách“, odporcov potratov označuje za ľudí prispievajúcich k narúšaniu demokracie a výhradu vo svedomí lekárskych pracovníkov chcel do budúcnosti zameniť za „odmietnutie zdravotnej starostlivosti“.

Útok na suverenitu členských štátov

Správa, ktorá má deklaratórny charakter a neplynú z nej pre Slovensko konkrétne záväzky, sa stretla s veľkým odporom konzervatívcov nielen z hodnotových dôvodov, ale aj z toho titulu, že zasahuje do oblasti zdravotníctva a vzdelávania, ktoré patria do výlučnej kompetencie členských štátov.

Správu v polovici júna na podnet poslancov okolo Anny Záborskej odmietla aj Národná rada SR. „Nerešpektovanie ustanovení Zmluvy o fungovaní Európskej únie môže oslabiť inštitucionálne fungovanie celej európskej integrácie. Je dôležité, aby orgány verejnej moci konali iba to, čo im právna úprava, vnútroštátna alebo nadnárodná, dovoľuje,“ uvádzalo sa v texte, ktorý predtým prešiel parlamentným európskym výborom.

Nesúhlas z radov biskupov

Európski biskupi z Komisie biskupských konferencií Európskej únie ešte pred prijatím správy kritizovali jednostranný pohľad na potrat. S poľutovaním písali, že o „nezávislom práve na život dieťaťa sa neuvažuje a prehliada sa, že nenarodené dieťa nie je majetkom rodičov, ale práve vo svojej zraniteľnosti sa im zveruje“.

Konferencia biskupov Slovenska vyhlásila, že si cení každé úsilie chrániť zdravie a vážia si iniciatívy, ktoré osobitným spôsobom prihliadajú na zdravie a práva žien. Niektoré vyjadrenia tohto textu sú však podľa nich „celkom neprijateľné“ a „neprípustné“, napríklad to, že „zabitie nenarodeného dieťaťa“ sa vykresľuje ako forma „zdravotnej starostlivosti či dokonca ako ľudské právo“.

Lexmann o neexistujúcom práve na potrat

V stredu večer hlasoval europarlament v prípade Matićovej správy o alternatívnych rezolúciách z konzervatívneho spektra. Stačilo, aby bola ktorákoľvek z nich prijatá. To by znamenalo, že o Matićovej správe sa už hlasovať nebude. Úspech však v tomto smere dosiahnutý nebol.

„Schválenie tejto absurdnej správy je pre nás sklamaním. Ani ženy, ani spoločnosť týmto nelegislatívnym uznesením nič nezískajú…Je pretláčanie neexistujúceho práva na potrat výdobytkom dnešnej doby? Nie, znakom civilizovanej spoločnosti je ochrana života a nie jeho znevažovanie. Znakom civilizovanej spoločnosti je sloboda prejavu i svedomia, ktoré táto správa napáda,“ uviedla pre Štandard v reakcii na hlasovanie europoslankyňa za KDH Miriam Lexmann.

(tod, tasr)


Ďalšie články