Slovenskí pekári odmietajú hmyz v pečive, EÚ ho povolila do štyroch gramov

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov jednoznačne odmieta pridávanie hmyzu do svojich výrobkov, a to aj napriek povoleniu EÚ a možným požiadavkám obchodných reťazcov. Uznesenie o tom prijali členovia zväzu na valnom zhromaždení na Donovaloch.

„Ak chce niekto jesť mleté červy, nech si kúpi výrobky zo zahraničia. Naše pekárne budú zachovávať tradičné receptúry,“ vyhlásil predseda zväzu Milan Lapšanský. Dodal, že Slovensko je v produkcii pšenice sebestačné a nevidí dôvod na experimenty s novými potravinami.

EÚ nedávno schválila používanie prášku z lariev múčniara obyčajného aj v pekárstve, pričom v rožku či chlebe by mohlo byť maximálne 4 gramy tejto prísady. Napriek tomu slovenskí výrobcovia takéto suroviny odmietajú. Lapšanský zdôraznil, že neexistujú dostatočné štúdie o dlhodobých účinkoch konzumácie hmyzu a zväz nechce ustúpiť tlakom enviroaktivistov ani obchodných reťazcov.

(tasr, red)