Sme rodina sa vzbúrila. Odmieta triedenie ľudí podľa vakcíny a platby za testy

Boris Kollár Na snímke predseda Národnej rady SR a predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár počas tlačovej konferencie Sme rodina k očkovaniu proti koronavírusu v Bratislave 2. júla 2021. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Sme rodina nepodporí návrh zákona, ktorý by umožnil prístup do spoločných priestorov, kde sa zhromažďujú ľudia, len pre tých, ktorí majú potvrdenie o bezinfekčnosti. Strana tiež navrhuje, aby sa pokračovalo v bezplatnom antigénovom testovaní. Vyplýva to z piatkového brífingu.

Vláda v stredu expresne rýchlo schválila novelu zákona, ktorá by výrazne skomplikovala život nezaočkovaným. Dokázala by obmedziť vstup na podujatia a do priestorov, kde sa zhromažďujú ľudia, tým, ktorí nie sú očkovaní proti čínskemu vírusu, prípadne ochorenie COVID-19 už neprekonali alebo nemajú negatívny test.

Do reštaurácie, divadla či kostola by ste sa teda nedostali bez potvrdenia o vašej bezinfekčnosti. Zákon mal nadobudnúť účinnosť dňom vyhlásenia. Spustila sa proti nemu kritika od opozičných politických strán, ako Smer-SD, ale aj od koaličnej Sme rodina. Parlament nakoniec o novele v skrátenom legislatívnom konaní nerokoval.

Sme rodina a opozícia ťahajú za jeden koniec

Zhodu mala priniesť štvrtková koaličná rada, ktorá vraj trvala šesť hodín. Diskutovalo sa o troch témach: prístupe na hromadné podujatia len pre neinfekčných, o sprostredkovateľskom bonuse pre každého, kto niekoho presvedčí na očkovanie a o očkovacej lotérii.

V koalícii neexistuje kompromis. „Nemôžeme kategorizovať ľudí na zaočkovaných a nezaočkovaných, pretože je veľa prípadov, kedy sa ľudia očkovať nesmú. Musíme si vydiskutovať napríklad situáciu tehotných žien či detí,“ povedala poslankyňa Petra Hajšelová.

Strana Sme rodina podporuje len pozitívnu finančnú motiváciu na očkovanie, nesúhlasí s prvým návrhom o tom, aby sa prístup na podujatia podmieňoval negatívnymi testami. Kollár odmieta, že by to Sme rodina robilo pre politický výtlak, ako aj ich označenia za antivaxerov. Deklaroval, že to robia pre ľudí, aby ešte viac nepolarizovali spoločnosť.

„Nazývať nás antivaxermi je hlúpe. Ja som zaočkovaný, aj svoje deti dám zaočkovať. Motivovať ľudí k očkovaniu je správne, robia to aj v zahraničí, nevymysleli sme koleso,“ povedal predseda strany Boris Kollár.

Pridrahé testy

Strana SaS však požaduje priamo PCR testy, za ktoré by si ľudia museli platiť. Tie sú dostupné len v okresných mestách, čo je podľa Sme rodina finančne nákladné a neexistuje kapacita otestovať dostatočný počet ľudí.

„PCR testy stoja v priemere 70 eur, nemáme MOM-ky a denná kapacita laboratórií je 30-tisíc. Ako chceme za týždeň otestovať milión ľudí?“ pýtal sa poslanec Peter Pčolinský. Tri koaličné strany sa tak ocitli v patovej situácii.

Poslanci SaS a skupina poslancov Za ľudí združených okolo ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej, nechcú preto podporiť pri hlasovaní očkovaciu prémiu a sprostredkovateľský bonus. „Vďaka tomu, že sme to zablokovali, tak nie sú ochotní podporiť ďalšie dva rozumné návrhy, ktoré by stimulovali, ktoré dnes budeme mať v parlamente,“ uviedol Kollár.

Sme rodina počas piatkovej tlačovej konferencie avizovala, že návrh zákona v hlasovaní nepodporí, hoci jej ministri s ním na vláde súhlasili. Šéf parlamentu a Sme rodina Boris Kollár nezaradil do programu piatkovej schôdze návrh, ktorým by sa mala zohľadniť zaočkovanosť pri vstupe do prevádzok. Návrh zákona vraj pôjde na schôdzu 22. júla. Dovtedy by si strany mali vydiskutovať podrobnosti a nájsť kompromis.

Nesmieme finančne zruinovať ľudí, tvrdí Kollár

„Razantne odmietam fakt, aby sme ľudí finančne zruinovali, ak nebudú mať test. Pozeráme v prvom rade na peňaženky ľudí a nie peňaženky laboratórií, ktoré by si tak mohli prilepšiť,“ povedal Pčolinský.

Povinné testy pre ľudí Sme rodina podporí len v prípade, že budú opäť preplatené zo strany štátu a povinnosť testovať sa bude podmienená covid automatom. Ak bude Slovensko v čiernej fáze a nemocnice budú preplnené, majú negatívne testy podľa Kollára svoje opodstatnenie.

Strana Sme rodina tiež požaduje, aby sa antigénové testy nerušili a boli stále bezplatné. K 1. júlu sa na Slovensku totiž zavrela väčšina antigénových odberových miest a tie zvyšné sa spoplatnili.


Ďalšie články