Elektroauto nie je auto, ale ideológia. Európa ako keby sa totálne zbláznila

Pred dvoma týždňami rozvíril pokojné smerovanie Európskej únie k uhlíkovo neutrálnej budúcnosti otvorený list 171 vedcov, predovšetkým z Nemecka, Rakúska a Švajčiarska, ktorí Európsku komisiu vyzývajú, aby upustila od jednostrannej podpory elektromobility. Jedným z dvoch českých signatárov tejto výzvy je profesor Jan Macek z ČVUT.

IMG_2234 Reprofoto/Echo, foto: redakcia

Prečo ste sa k listu pripojili? Čo vás v ňom najviac oslovilo?

Ten list v jadre hovorí, že zložitá situácia, v ktorej dnes sme, vyžaduje, aby sa k znižovaniu emisií skleníkových plynov používalo viac ciest, aby sa ideologicky nediktovala jediná cesta. No práve elektromobilita nie je čiernobiela vec, vyložene dobrá alebo zlá. Je nesporne veľmi užitočná predovšetkým pre dopravu po meste. V meste je elektromobil zaujímavý: pre dochádzanie do práce, jazdy v rozsahu 50 – 60 kilometrov, čo je akčný rádius, v ktorom vystačí pomerne malá batéria. Okrem toho elektromobily znižujú úroveň lokálne škodlivých emisií, hlavne nespálené uhľovodíky, ktoré vznikajú predtým, než sa spaľovací motor zahreje. Lenže celý ten proces výberu najlepšieho variantu bezemisného auta nie je ani zďaleka hotový.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.