WellPaper: Neobvyklá živá tapeta, ktorá pomáha tráviť menej času na smartfóne

IMG_4160 Ilustračný obrázok. Foto: Martin Minka

Pravidelná rubrika o technológiách, aplikáciách a novinkách zo sveta smartfónov a inej elektroniky.

Smartfóny sú mnoho rokov dennodennou súčasťou nášho sveta. Ich prítomnosť si však berie svoju daň. Denne nás svietiace obrazovky oberajú o celé hodiny času. Málokto to zvykne pomenovať ako závislosť.

Čas strávený na mobile vždy na očiach

Hoci dnešný softvér poskytuje presné údaje o každej minúte strávenej v prostredí mobilu, nie každý má chuť zájsť hlboko do nastavení, kde sa tento graf nachádza.

Prísť vhod môže aplikácia WellPaper dostupná pre Android smartfóny. Tá zaručuje, že čas strávený na smartfóne bude mať používateľ stále pred očami.

aplikácia wellpaper
Foto: Martin Minka

Stačí jedno udelenie prístupu k údajom, prihlásenie sa nevyžaduje

Mnoho aplikácií prihlásenie zahŕňa ako povinnú súčasť používania. WellPaper príjemne prekvapí, keďže na jeho používanie stačí oveľa menej. Aby aplikácia dokázala správne fungovať, potrebuje prístup k údajom o využívaní smartfónu.

Treba mať na pamäti, že ide o pomerne citlivý údaj. Na to pri udeľovaní prístupu automaticky upozorní aj smartfón. Je však nutné a logické udeliť jej tento prístup.

Tri typy dizajnu

Aj keď sa WellPaper radí medzi živé tapety, po nastavení používateľa nečakajú žiadne animácie. Živosť spočíva v zmene farieb a veľkostí polí na základe toho, ktoré aplikácie používa najviac.

aplikácia wellpaper
Foto: Martin Minka

Vybrať si môžete jasne definované farebné obdĺžniky, farby bez ohraničenia alebo prstence rôznych farieb. Nám sa páčila druhá možnosť, i keď je pravda, že niektoré farby sa príliš prelínajú a nie je jasný ich rozsah.

Kategórie aplikácií a zobrazenie času

WellPaper po prvom spustení roztriedi všetky aplikácie v smartfóne do niekoľkých kategórií. Každá kategória má svoju farbu a sčítava čas strávený v aplikáciách, ktoré do nej patria.

aplikácia wellpaper
Foto: Martin Minka

Časový údaj sa zobrazí priamo na domovskej obrazovke, kde je tapeta nastavená. Po jednom kliknutí sa na niekoľko sekúnd ukážu časy pri každej z farieb. Mierne nepraktické zobrazenie, pokiaľ máte na ploche viac aplikácií. Vtedy sú údaje neprehľadné. V takom prípade povie viac veľkosť farebných polí.

aplikácia wellpaper
Foto: Martin Minka

Práve tá ukazuje, aký podiel majú kategórie aplikácií na celkovom čase. Ak teda napríklad príliš veľa používate Messenger a Instagram, farba kategórie Komunikácia bude dominantná. Na základe toho by si mal používateľ povedať, že treba používanie daných aplikácií obmedziť.

WellPaper: Vždy je to o rozhodnutí, pomáha však uvedomiť si problém

Či už ide o závislosť alebo len prehnané používanie smartfónu, základom je vždy priznať si, že ide o problém. To za človeka neurobí žiadna aplikácia.

WellPaper elegantným spôsobom pomáha uvedomiť si, že je potrebné niečo zmeniť. A pre tých, ktorí problém s nadmerným používaním mobilu nemajú, môže byť WellPaper príjemná zmena tapety.


Ďalšie články