Vlajková loď v záchrane detí: nadácia Križovatka dodáva nemocniciam monitor Babysense

ŽILINA – Fakultná nemocnica s poliklinikou sa teší z príchodu nových pomocníkov na novorodenecké oddelenie. Vďaka spolupráci s Nadáciou Križovatka sa na oddelení objavilo 15 nových monitorov dychu pre žilinské novorodeniatka, a to vďaka peňažnej podpore Nadácie Veolia Slovensko.

Monitor dychu Monitor dychu od Nadácie Križovatka pripevnený na detskej postieľke. Foto: FB - fakultná nemocnica s poliklinikou.

Tento prísun zdravotníckych pomôcok priniesol zamestnancom veľkú radosť, keďže je dobre známe, akú dôležitú úlohu tieto monitorovacie zariadenia zohrávajú v sledovaní zdravotného stavu novorodencov. Každý prístroj sa stal neoddeliteľnou súčasťou postieľok na oddelení.

Monitor dychu od Nadácie Križovatka, zachraňuje deti do jedného roka života. Foto: FB – fakultná nemocnica s poliklinikou.

Žilinská nemocnica dlhodobo vedie v počte výpožičiek monitorov do domáceho prostredia. Od začiatku spolupráce s Nadáciou Križovatka došlo k viac ako päťtisíc výpožičkám. Celkovo sa podarilo získať 128 monitorov dychu. Každý prístroj je pravidelne kontrolovaný a kalibrovaný, aby bol čo najpresnejší a najspoľahlivejší.

„Srdečné poďakovanie patrí partnerom a podporovateľom Nadácia Križovatka a Nadácia Veolia Slovensko. Rodiny, ktoré majú záujem, si môžu monitory dychu požičať do domáceho prostredia na 6 mesiacov a svoj záujem môžu nahlásiť priamo na oddelení,“ uviedla Fakultná nemocnica s poliklinikou na sociálnej sieti.

Nadácia Križovatka

Ako mimovládna nezisková organizácia sa od svojho vzniku v roku 2008 zameriava na šírenie povedomia o Syndróme náhleho úmrtia dojčiat (SIDS) a na poskytovanie informácií o možnostiach ochrany ohrozených detí do jedného roka. Prostredníctvom podpory od darcov a sponzorov Nadácia Križovatka pomáha vybavovať slovenské nemocnice a pôrodnice monitorom dychu Babysense.

(Zdroj: FB – Fakultná nemocnica s poliklinikou)