Nový covid automat: Kostoly sa už plošne nezavrú

Nový covid automat prihliada na náboženské práva. Kostoly ostanú aj v najhoršej epidemickej situácii otvorené pre nezaočkovaných aj netestovaných.

Veriaci poèas bohoslužby v Bratislave Ilustračný obrázok. Foto: Dano Veselský/TASR

Bohoslužby boli pre verejnosť obmedzené prakticky od 15. októbra do 19. apríla s výnimkou krátkych uvoľnení v decembri. Ani tie kostoly nenaplnili, keďže veriaci sa báli o svoje zdravie. Kresťania na Slovensku museli pre pandémiu dva roky po sebe sláviť najväčšie sviatky Veľkej noci len prostredníctvom online omší.

Nič na tom nezmenili ani početné petície a skutočnosť, že podľa analýzy Úradu verejného zdravotníctva nepatrili kostoly medzi ohniská nákazy SARS-CoV-2. Po 19. apríli sa kostoly otvorili, ale len s možnosťou zaplniť polovičnú kapacitu miest na sedenie. Májový covid automat pokračoval v trende a v najhoršej epidemickej fáze kostoly opäť plošne zatváral. Veriacim by ostala len možnosť individuálnej duchovnej a pastoračnej služby.

V rámci nich bolo možné ísť na individuálnu spoveď alebo vysluhovať sviatosti v prirodzenom prostredí veriaceho, napríklad v zariadení sociálnych služieb, ústavných zdravotníckych zariadeniach, hospicoch a rehoľných spoločenstvách komunitného typu. Povolené by bolo aj zaopatrovanie chorých a sviatosť pomazania chorých.

Zdroj: májový covid automat

Záborská: Obmedzovanie práv veriacich sa už nezopakuje

Rovnako prísne obmedzovanie náboženských práv nemalo v rámci Európy obdoby. Hnutie Kresťanská únia sa preto po porade koaličných klubov na konci júla zaviazalo, že k niečomu takému viac nedôjde.

„Súčasťou dohody teda je, že sa kostoly už viac plošne nezavrú a Kresťanská únia bude mať svoje miesto pri rozhodovaní o konkrétnych ustanoveniach opatrení, ktoré budú túto časť života národa regulovať,“ napísala predsedníčka Anna Záborská.

Dohodu odobril aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský s tým, že sa zabezpečí „výkon ústavného práva občanov, a to návštevy kostolov“. Covid automat, ktorý začne platiť 16. augusta, slová politikov potvrdzuje.

Je to epidemické riziko, varujú odborníci

Nový covid automat ponecháva na správcoch farností, komu povolia ísť na bohoslužbu. Pre zaočkovaných, otestovaných a tých, čo covid prekonali, budú regulácie miernejšie. Na omši sa smú zúčastniť vo vyššom počte. Aj v najhoršej čiernej farbe však ostanú kostoly otvorené aj pre nezaočkovaných a netestovaných.

V takom prípade sa však dovnútra dostane len jedna osoba na 25 metrov štvorcových plochy. Na porovnanie: hromadné podujatia sú v čiernej farbe povolené len pre sto zaočkovaných a oslavy, ako napríklad svadby či rôzne večierky, sú v najhoršom epidemickom stupni zakázané pre všetkých vrátane očkovancov.

Zdroj: augustový covid automat

Verziu, ktorú navrhovalo konzílium odborníkov, teda politici zmiernili. Podľa odborníkov to predstavuje riziko. „Nastavené pravidlá pre bohoslužby v poslednej verzii covid automatu považujeme za rizikové,“ povedala pre RTVS Alena Koščálová, primárka Kliniky infektológie a geografickej medicíny Univerzitnej nemocnice Bratislava.

Na bohoslužbách sa podľa odborníkov zúčastňujú najmä ľudia vo vyššom veku, ktorí sú rizikovou skupinou.

Poďte ku mne všetci, ktorí sa namáhate, ste preťažení, plne zaočkovaní, a ja vás posilním

Rovnako mierni však neboli politici vo všetkých prípadoch. Na septembrovej návšteve pápeža Františka v Bratislave, Košiciach, Prešove a Šaštíne sa smú zúčastniť len zaočkovaní.

Registrácia na toto verejné podujatie sa spustila v piatok. Ľudia, ktorí sa zaregistrujú na webe navstevapapeza.sk, dostanú lístok s QR kódom, ktorý si musia priniesť na podujatie. K registrácii spustili aj call centrum.

Po zaregistrovaní príde účastníkovi do 24 až 48 hodín potvrdzovací e-mail spolu s linkom, na ktorom si môže overiť, v akom stave je jeho registrácia. Tá bude podliehať kontrole Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI), ktorý na základe rodného čísla overí podmienku zaočkovanosti.

„Zároveň máme povinnosť od Úradu verejného zdravotníctva zabezpečiť trasovanie kontaktov v prípade, že sa na podujatí vyskytne infekčná osoba,“ povedal Štefan Dobák z technickej sekcie prípravného tímu s tým, že na základe QR kódu budú môcť zistiť, v ktorom sektore sa infekčná osoba nachádzala. Spolu so vstupenkou si treba priniesť aj osobný doklad.

Návštevník môže k sebe doregistrovať deti do 12 rokov, pričom rodiny s deťmi do 12 rokov budú mať vyčlenené samostatné sektory. Počet detí do 12 rokov nie je obmedzený. Na podujatiach bude aj sektor so zvýšenou asistenciou. Nezaočkované deti nad 12 rokov nemajú možnosť ísť na podujatie.

Ľudia, ktorí sa nemôžu zaočkovať a chcú sa zaregistrovať na podujatie, sa majú obrátiť na call centrum.


Mesto Šaľa predložilo poslancom Mestského zastupiteľstva návrh rozpočtu na rok 2025. Vyplýva z neho, že mesto by hospodárilo s rozpočtom viac ako mínus 2,5 milióna eur, čo však zákon samosprávam nedovoľuje. Na rade sú teda…
Prejsť na článok