Zatknutí aj pobodaní. Pri stretoch odporcov a priaznivcov Trumpa zavládol chaos

Vo Washingtone demonštrovali na Trumpovu podporu tisíce jeho stúpencov Stúpenci amerického prezidenta Donalda Trumpa protestujú počas protestného zhromaždenia na Freedom Plaza vo Washingtone 12. decembra 2020. Foto: TASR/AP

Desiatky zatknutých ľudí a najmenej štyria pobodaní. Aj takúto bilanciu si vyžiadal sobotný stret odporcov a priaznivcov prezidenta Donalda Trumpa vo Washingtone. Podľa amerických médií v metropole panoval chaos.

Sobota sa v hlavnom meste Spojených štátov amerických niesla aj v znamení zhromaždení na podporu odchádzajúceho republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa.

Tisíce jeho priaznivcov sa stretli neďaleko Bieleho domu vo Washingtone a skandovali heslá ako „ďalšie štyri roky“ alebo „zastavte krádež“, čím narážali na údajné volebné podvody.

Jeden z rečníkov, generál vo výslužbe Michael Flynn, ktorý bol Trumpovým bývalým poradcom pre národnú bezpečnosť, dokonca povedal mase priaznivcov, že je presvedčený, že terajší prezident vo funkcii zostane.

Zrážky pravice a ľavice

Dav prítomných ľudí na sociálnej sieti Twitter pozdravil aj sám Donald Trump, ktorý si ho obzrel z vtáčej perspektívy smerujúc vo vrtuľníku na futbalový zápas na vojenskej základni vo West Pointe. O chystanom zhromaždení vraj nevedel.

Relatívne pokojnú atmosféru spolu s pribúdajúcim časom a príchodom tmy ale vystriedala scenéria, na ktorú sme z amerických ulíc, žiaľ, posledné mesiace zvyknutí.

Spravodajský portál Fox News totiž informoval o vážnom strete Trumpových odporcov a priaznivcov. Konkrétne menuje pravicovú organizáciu Proud Boys na jednej strane a ľavicovú Antifu na strane druhej.

Pobodaní aj zatknutí

V blízkosti baru, ktorý slúžil ako základňa Proud Boys, malo dôjsť k najmenej štyrom bodnutiam. Obete boli hospitalizované, pravdepodobne s život ohrozujúcimi zraneniami, informoval denník Washington Post hovorca miestnych hasičov.

Do deviatej večer miestneho času malo byť zatknutých 23 osôb, z toho 10 bolo obvinených z priestupkového útoku, šesť z útoku na policajta a štyria z výtržníctva. Jeden podozrivý mal pri sebe paralyzér.

Polícia od seba znepriatelené skupiny odháňala – podľa televízie Fox pomerne úspešne – pričom prišlo aj k použitiu slzného spreja.

Prezidentovi Trumpovi sa voľby ako také spochybniť nedarí a dosiahol len kozmetické víťazstvá. Deň pred protestom navyše americký najvyšší súd zamietol žiadosť štátu Texas o anulovanie výsledkov novembrových prezidentských volieb.

(ste)


Ďalšie články