Absolútny rekord koronakrízy. Pribudlo viac než 15-tisíc nakazených

pacient Ilustračné foto: TASR/Martin Baumann

AKTUALIZOVANÉ Pandémia opäť prekvapila, PCR testy odhalili najviac infikovaných od jej vypuknutia, pribudli desiatky obetí. Ministerstvo však vysvetľuje, že rekordný prírastok pozitívnych PCR testov spôsobila chyba v evidencii.

Ministerstvo zdravotníctva v stredu informovalo, že za uplynulý deň pribudlo 15 278 ľudí s výsledkom pozitívneho PCR testu na ochorenie COVID-19. Je to zhruba o 5-tisíc viac ako doterajší vrchol. Najviac pozitívnych testov bolo v Prešovskom kraji, najmenej v Nitrianskom kraji.

Takmer 73 percent z pozitívne testovaných nebolo zaočkovaných.

Pozitívny antigénový test malo 1 344 osôb, takmer 70 percent nemalo očkovanie. Koronavírusu podľahlo 90 ľudí.

Nový denný rekord nemusí znamenať výrazné zhoršenie situácie. Vysoký počet nových prípadov podľa informácií Denníka N zapríčinilo dodatočné pridanie dát z utorka 30. novembra.

Nemocnice triedia pacientov

V nemocniciach je 3 404 pacientov s COVID-19, na jednotkách intenzívnej starostlivosti a oddeleniach anesteziológie a intenzívnej medicíny je 630 pacientov. Podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 302 ľudí. Viac ako 82 percent z nich nie je zaočkovaných, alebo má len jednu dávku očkovacej látky.

Ministerstvo zdravotníctva spustilo minulý týždeň triáž pacientov. Informoval o tom denník SME. Triáž znamená, že v prípade nedostatku kapacít sa na jednotku intenzívnej starostlivosti a na ventiláciu dostanú tí pacienti, ktorí majú vyššie šance na prežitie. Rozhodne o tom bodovací systém, ktorý vypracoval rezort zdravotníctva. Poskytne tak zdravotníckym pracovníkom pri tejto najťažšej voľbe právnu ochranu.

(est)


Ďalšie články