SaS má záujem ostať v koalícii

Plénum pokraèuje v rokovaní o reforme justície Jana Bittó Cigániková. Foto: Jakub Kotian/TASR

V nedeľnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike to vyhlásila poslankyňa Národnej rady SR Jana Bittó Cigániková (SaS) v reakcii na konflikt premiéra Igora Matoviča (OĽANO) a vicepremiéra Richarda Sulíka (SaS).

Poslankyňa Andrea Letanovská (Za ľudí) podotkla, že koalícia by mala komunikovať jasné opatrenia a nie konflikty. Podľa nej nedostatočne narábajú s dôverou ľudí. Opozičný nezaradený poslanec pôsobiaci v strane Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok si myslí, že Sulík by mal podať demisiu, keď mu premiér nedôveruje. Vie si predstaviť aj výmenu premiéra.

SaS robí maximum pre zotrvanie v koalícii

„Myslíme si že to bolo trošku za čiarou. Na druhej strane vieme pochopiť, že je pod obrovským tlakom. Veríme, že mu úprimne záleží na výsledku,“ povedala Cigániková v reakcii na vyjadrenia premiéra smerom k Sulíkovi. Dodala, že sa v SaS snažia držať a robia všetko pre to, aby to koalícia ustála. Deklarovala záujem ostať v koalícii a pokračovať v práci. Tvrdí, že Sulík vždy reaguje vecne a s pokojom a k tomu vedie aj zvyšok strany.

Sulíka by mali odvolať
Letanovská poznamenala, že komunikačné chyby ako táto doliehajú aj na ľudí. Hodnotí to negatívne. Ľudia podľa nej v súčasnej situácii potrebujú počuť skôr uistenia a jasné informácie, napríklad aj o opatreniach.

Šutaj Eštok zopakoval, že ak premiér myslí vážne to, čo povedal o Sulíkovi, keď ho označil za idiota, tak by ho mal okamžite odvolať, alebo mal Sulík sám podať demisiu. Verí tiež, že premiér príde k rozumu, podá demisiu a dôjde k výmene na poste predsedu vlády.

Sulík a Matovič

Spor medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom trvá už dlhšie a nechábajú v ňom ostré odkazy cez sociálne siete aj médiá.

Len týždeň pred Vianocami sa vyostrili spory medzi premiérom a ministrom hospodárstva natoľko, že Matovič vyzval Sulíka, aby odstúpil z funkcie ešte pred sviatkami. Reagoval na to, že Sulíkov rezort nepripraví expresnú novelu zákona o verejnom obstarávaní, ktorá mala umožniť okamžitý nákup antigénových testov.

Sulík reagoval, že premiérove výroky neberie osobne, pretože Matovič je podľa neho v zložitej situácii. Europoslankyňa za SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová skonštatovala, že odstúpiť by mal premiér, a nie Sulík.

Minister hospodárstva v reakcii na výzvu od premiéra povedal, že rozhodujú činy a nie slzy. Uznal však, že post predsedu vlády je na Slovensku v uplynulých týždňoch extrémne náročný aj bez výnimočne kritickej situácie.

(tasr,top)


Ďalšie články