Trans agenda: Metlobalové ligy v USA sa dištancujú od Rowlingovej a Harryho Pottera

metlobal Metlobalový zápas medzi Slovenskom a Veľkou Britániou. Foto: metlobal.sk

Dve americké metlobalové ligy zrejme čoskoro zmenia svoj názov. Okrem problémov s ochrannou známkou spočívajúcou v samotnom názve tohto športu ich trápi aj spájanie s najúspešnejšou spisovateľkou súčasnosti, ktorá daný šport v knihách o Harrym Potterovi vymyslela. J. K. Rowlingová sa totiž podľa aktivistov nenesie na vlnách progresivizmu dostatočne, lebo kritizuje transgenderovú agendu.

Bizarné dištancovanie sa od tvorkyne sveta Harryho Pottera za jej názory o transgenderizme naberá na obrátkach. Krátko po tom, ako spisovateľku J. K. Rowlingovú nepozvali na oslavy dvadsiateho výročia uvedenia prvého filmu o mladom čarodejníkovi, prichádza spoza veľkej mláky ďalšie kuriózne oznámenie.

Predstavitelia dvoch amerických súťaží v metlobale plánujú zmeniť názov tohto športu, pričom ako jeden z dôvodom uvádzajú aj pevné postoje svetoznámej autorky k téme (ne)existencie a posudzovania dvoch biologických pohlaví.

„Metlobal sa nachádza v prelomovej chvíli. Môžeme pokračovať v doterajšom stave a zostať relatívne malí, alebo môžeme urobiť veľké kroky a skutočne posunúť tento šport do ďalšej fázy,“ uviedla vo vyhlásení Mary Kimballová, výkonná riaditeľka ligy US Quidditch (USQ) [Quidditch je anglický názov pre metlobal, pozn. red.].

„Ligy dúfajú, že im zmena názvu pomôže sa naďalej dištancovať od diel J. K. Rowlingovej, ktorá je v posledných rokoch stále častejšie pod drobnohľadom pre svoje postoje voči transgenderovým osobám,“ píše sa ďalej vo vyhlásení publikovanom spoločne s Major League Quidditch (MLQ).

Rowlingovou vymyslený fiktívny šport, ktorý fanúšikovia Pottera neskôr preniesli aj do reálneho sveta, naviac čelí problémom s ochrannou známkou, ktorú vlastní štúdio Warner Bros. Informuje o tom britský denník Guardian.

Obe ligy vyvíjajú v otázke zmeny názvu aktívne úsilie, pričom pokrok by mohli dosiahnuť v najbližších mesiacoch.

Pravidlá metlobalu sú jednoduché

Na rozdiel od knižného a filmového sveta, hráči metlobalu v tom reálnom pochopiteľne nelietajú, ale iba behajú s kvázi metlami v zmiešaných mužsko-ženských tímoch po sedem hráčov. Od roku 2012 sa každé dva roky organizujú majstrovstvá sveta. Metlobal sa hrá aj na Slovensku a uvažovalo sa o ňom aj ako o olympijskom športe.

Cieľom hry je skórovať loptou cez obruče na súperovej strane obdĺžnikového ihriska. Po sedemnástich minútach sa na ihrisko dostane zlatá strela, ktorej chytením sa zápas končí. Vyhráva ten tím, ktorý má po jej chytení vyššie skóre.

Čo progresívcom na Rowlingovej prekáža?

Pokiaľ ide o Rowlingovej vzťah k transgenderizmu, na konte má viacero kritických vyjadrení, pričom medializovanie tých prvých sa datuje do roku 2019. Vtedy sa táto multimilionárka zastala britskej expertky Mayi Forstaterovej, ktorú vyhodili z práce v Centre pre svetový rozvoj za názor, že pohlavie človeka je nemenné. Hoci tento verdikt zamestnávateľa prvostupňový súd posvätil, odvolací orgán rozhodol v prospech Forstaterovej.

„Obliekajte sa, ako chcete. Volajte sami seba, ako chcete. Majte sex s hociktorým dospelým, ktorý s tým súhlasil. Žite svoj život v mieri a bezpečí. Ale vyhadzovať ženy z práce za výrok, že pohlavie je skutočné?“ napísala vtedy v reakcii na to, že Forstaterovej nepredĺžili zmluvu.

Okrem iného tvrdí, že predstava transrodových osôb o tom, že si môžu zmeniť pohlavie, ohrozuje ženy po celom svete. „Ak pohlavie nie je skutočné, tak životné skúsenosti žien po celom svete budú vymazané,“ poznamenala spisovateľka. Ani operácie nemôžu zmeniť fakt, že kto sa narodil ako muž, tak je naveky mužom, a naopak.

Inokedy zasa Rowlingová kritizovala termín „ľudia, ktorí menštruujú“. Podotkla, že pre takéto osoby už existuje pomenovanie – ženy. Podľa svojich slov jej však neprekážajú transrodové osoby ako také. Je len rozhodnutá bojovať za svoje právo nazývať ženy ženami.

Nedávno aktivisti, ktorú ju obviňujú z takzvanej transfóbie, zverejnili na internete fotografiu jej presnej adresy, na čo vzápätí začala dostávať množstvo vyhrážok. Na internete i mimo neho sa jej podľa vlastných slov radikálni progresívci vyhrážajú násilím, znásilnením i smrťou. Autorka, vytrvalá feministka, však od svojich názorov odmieta ustúpiť.


Ďalšie články