Česká tenistka Voráčová čelí diskriminácii ako Djokovič. V zákulisí prebieha politická vojna, tvrdí

Renáta Voráèová Renáta Voráčová. Foto: TASR/AP

Česká tenistka nedávno prekonala covid, v Austrálii bola už týždeň, zúčastnila sa iného prípravného turnaja. Mala výnimku z očkovania, ktorú jej udelil austrálsky štát Viktória. Po týždni ju náhle zadržali, vypočúvali a víza jej odobrali.

Po Srbovi Novakovi Djokovičovi austrálske úrady zrušili vízum aj českej tenistke Renate Voráčovej. Podľa denníka The Age presunuli deblovú špecialistku do rovnakého karanténneho hotela, kde čaká na súdny verdikt o deportácii aj 20-násobný grandslamový šampión.

Tridsaťosemročná Voráčová je víťazka 11 deblových titulov na okruhu WTA, v roku 2017 sa prebojovala do semifinále wimbledonskej štvorhry. Na austrálskej pôde pritom už absolvovala prípravný turnaj v Melbourne, kde s Poľkou Katarzynou Piterovou prehrali v 1. kole štvorhry s holandsko-austrálskym párom Lesley Pattinamaová Kerkhoveová, Arina Rodionovová 2:6, 4:6.

Voráčová však nemieni bojovať s austrálskymi úradmi ako Djokovič a plánuje sa vrátiť domov. Pre Lidové noviny povedala:

„Štvrtkový výsluch mi stačil, aby som bola úprimná. Strávila som na ňom niekoľko hodín, až do noci. Niečím podobným by som už prejsť nechcela. O to viac, že nie je vôbec isté, že by sa podarilo rozhodnutie zvrátiť. Musela by som požiadať o iné víza, týždeň čakať zatvorená v hoteli a bez tréningu. Aj keby som uspela, čakal by ma po dvoch dňoch zápas, čo mi nedáva veľmi zmysel,“ dodala Voráčová.

Djokovičovi ale drží palce. Myslí si, že tak dopadla aj kvôli nemu a politike, ktorá sa okolo covidu v Austrálii robí.

Pre Lidové noviny povedala:

“Dúfam, že Djokovič v pondelok na súde uspeje. Ale v mojom prípade by sa všetko natiahlo o pár ďalších dní. Nechce sa mi strácať čas kvôli politickej vojne, ktorá tu v zákulisí prebieha. Myslím si, že federáli kvôli Djokovičovi našli trhlinku v protokole štátu Viktória. Teraz zase jeho právnici môžu objaviť medzeru vo federálnych smerniciach.“

Česká tenistka pritom prekonala covid v posledných šiestich mesiacoch, čo pre ňu znamená, že sa očkovať nemusela, viacerí lekári očkovanie dokonca priamo neodporúčajú. Djokovič covid tiež prekonal, ale dávnejšie. O jeho prípade sme písali v samostatnom texte.

(tasr, lidovky, fed)


Ďalšie články