Ukrajina sa zbližuje s Tureckom, prezidenti podpísali vojenskú a obchodnú dohodu

Volodymyr Zelenskyj Recep Tayyip Erdogan Prezidenti Erdogan a Zelenskyj, foto: TASR/AP

Od Ukrajiny ide o prekvapivý ale logický ťah. Turecko má napäté vzťahy s Ruskom, Amerikou aj ďalšími štátmi NATO. V regióne si presadzuje svoje záujmy, naposledy sme to videli na Kaukaze. S Ukrajinou štartuje Turecko novú spoluprácu.

Prezident Zelenský ukázal, že vie prekvapiť. Za posledné dni už druhýkrát. Prvýkrát keď napomenul Washington a jeho spojencov, aby ne-eskalovali napätie, a teraz dohodou s Tureckom, ktoré je rivalom Ruska a ktoré nemá dobré vzťahy ani s krajinami Západu.

Hlavnou témou štvrtkového rokovania ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a jeho tureckého náprotivku Recepa Tayyipa Erdogana v Kyjeve bola sféra bezpečnosti, prezidenti podpísali dve dôležité dohody. Podľa Erdogana je Turecko pripravené stať sa prostredníkom medzi Ukrajinou a Ruskom, podstatnejšia však bude vojenská spolupráca obidvoch štátov.

Všetko sa však nezaobišlo bez diplomatického dekóru. Podľa tureckého prezidenta môže byť kríza týkajúca sa Ukrajiny vyriešená v rámci minských dohôd: „Úprimne veríme, že kríza bude zažehnaná mierovou a diplomatickou cestou s ohľadom na územnú celistvosť Ukrajiny a minské dohody,“ uviedol na spoločnej tlačovej konferencii Erdogan, pričom poznamenal, že Turecko podporuje územnú celistvosť a zvrchovanosť Ukrajiny, a to aj vrátane polostrova Krym. Podpora minských dohôd je ale tiež odkazom Rusku, ktoré žiada rovnakú vec. Ukrajina totiž nedodržiava minské dohody pokiaľ ide o status a práva tzv. separatistických republík.

Turecký prezident zároveň uviedol, že Turecko je pripravené stať sa miestom pre uskutočnenie summitu, ktorého cieľom bude urovnanie situácie v Donbase pri dodržiavaní minských dohôd:

„Turecko je pripravené s radosťou zorganizovať stretnutie lídrov (Ruska a Ukrajiny) alebo zorganizovať technické rokovania medzi stranami. Sme pripravení akokoľvek prispieť k zníženiu napätia v čiernomorskom regióne,“ uviedol Erdogan.  

Význam spolupráce s Tureckom má úplne iný význam pre Ukrajinu. Turci začínajú na Ukrajine vyrábať drony, vojenská spolupráca by sa mohla ďalej rozšíriť. V hre je aj iná symbolika, Turci dokázali účinne podporiť Azerbajdžan, ktorý v minuloročnej vojne porazil ruského spojenca v Náhornom Karabachu. Turci tiež zostrelili ruskú stíhačku, keď prekročila ich hranicu, voči Rusom sa teda správajú sebavedome a rovnocenne, Rusi si dávajú skôr pozor a priamej konforntácii s Tureckom sa vyhýbajú. Od prezidenta Zelenského ide teda o geopoliticky šikovný ťah.

Po stretnutí povedal: „Osobitne sa chcem poďakovať prezidentovi Erdoganovi za iniciatívu stať sa prostredníkom medzi Ruskom a Ukrajinou… Pre mier na Ukrajine sme ochotní urobiť všetko možné, na všetkých miestach a vo všetkých formátoch. Nezáleží na tom, kde dáme za vojnou bodku,“ uviedol Zelenskyj.

Podstatnejšie však bolo, že prezidenti podpísali dohodu, na základe ktorej sa na Ukrajine rozšíri výroba tureckých bezpilotných lietadiel Bayraktar, ako aj dohodu o zóne slobodného obchodu medzi Tureckom a Ukrajinou. (fed, s použitím tasr.)


Ďalšie články