Hatráková: Kritike čelím v médiách, nie pri osobných stretnutiach

poslankyòa Katarína Hatráková O¼aNO Slovensko poslanecký s¾ub skladanie Foto: Michal Svítok/TASR

Parlament bude dnes hlasovať o obsadení postu detskej komisárky, najväčšou favoritkou je poslankyňa Katarína Hatráková, ktorej naposledy chýbal jeden hlas. Jej kandidatúra však čelí ostrej kritike z médií aj niektorých organizácií, položili sme jej preto otázky, aby to vysvetlila a na obvinenia zareagovala.

Čelíte mimoriadne tvrdej mediálnej kritike, do ktorej sa zapojili aj viaceré organizácie, s ktorými by ste mali spolupracovať vo funkcii ombudsmanky. Rozumiete prečo?

Chcem niečo rozlíšiť, kritike čelím v médiách, nie pri osobných stretnutiach či diskusiách. Aby som odpovedala, tej mediálnej kritike nerozumiem, lebo všetci, ktorí pôsobíme na poli ochrany práv detí a záujmov rodín, by sme mali komunikovať a vedieť riešiť problémy a výhrady k našej práci navzájom korektným spôsobom. Mrzí ma, že žiadna zo spomenutých organizácií sa nesnažila mi svoje výhrady adresovať priamo, pričom mnohé z nich poznám, vnímam ich prácu, ku ktorej aj ja mám výhrady, no nikdy som ich verejne nekomunikovala. Načasovanie a spôsob nemôžem vnímať inak ako politizáciu a snahu o diskreditáciu mojej osoby.

Novinárka Gehrerová z Denníka N tvrdí, že ste dve týrané ženy odhovárali od toho, aby sa obrátili na súd. Je to tak?

Opakovane som sa vyjadrila, že neviem, o akých dvoch prípadoch pani Gehrerová hovorí. Neviem sa preto ani vyjadriť k tomu, čo sa stalo. Mala som mnoho klientov, prípady sú popísané veľmi všeobecne na to, aby som ich vedela identifikovať. Ale som otvorená konfrontácii medzi štyrmi očami s klientkami, ktoré ju oslovili.  

Gehrerová tiež tvrdí, že ste spochybnili výpovede dvoch žiačiek, že ich týra otec. Je to tak?

V uvedenom prípade som vypovedala pred vyšetrovateľom. Informácie zjavne pochádzajú z otvoreného spisu. V tejto súvislosti zase mňa zaujíma, odkiaľ sa pani novinárka k týmto informáciám dostala. A keďže ide o tento typ informácií, nebudem sa vyjadrovať k ich obsahu.

Gehrerová nebola prvá, váš koaličný kolega vám ešte na vypočutí v parlamente vytkol vec, ktorá nebola verejná a mohla byť len z vyšetrovacieho spisu. Viete, ako sa k nej poslanec Dostál dostal?

To súvisí s odpoveďou na predchádzajúcu otázku. Mňa tiež zaujíma, odkiaľ má pán poslanec Dostál tieto informácie. On bol totiž prvý, kto sa ma na to opýtal.

Má proti vám Dostál niečo osobné?

Áno. Ale nebudem to konkretizovať, lebo je to osobné. Som presvedčená, že pán poslanec dobre vie prečo.

Ďalšia vec, ktorá sa vám vyčíta, je, že nahrávku s dôkazom o korupčnom správaní v poručníckej agende ste neodovzdala polícii. Je to tak? A ak áno, prečo?

Áno, nahrávku som neodovzdala polícii, pretože osoba, od ktorej som ju obdržala, ma informovala, že nahrávku už postúpila mnohým inštitúciám v krajine, od Prezidentského paláca až po všetky príslušné ministerstvá.

Pred časom ste vystúpili na obranu poslanca Heráka, ten sa neskôr vzdal mandátu. To sa v zásade chápe ako priznanie viny. Neľutujete to spätne? Myslíte si o jeho prípade stále to isté?

Nevystúpila som na obranu poslanca Heráka. V súvislosti s touto kauzou som sa pýtala na procesné úkony z dôvodu ochrany maloletej obete. Chcela som vedieť, ako trestnoprávny systém zareagoval na ochranu detskej obeti a či postupoval tak, aby predišiel sekundárnej viktimizácii. Z verejnej dostupných informácií je zjavné, že čas mi dal za pravdu, keďže dodnes nie je prípad uzavretý.

Opakovane sa proti vám vyťahuje prípad, že ste mohli pri poslaneckom prieskume zneužiť právomoc a zaujímali ste sa o konkrétny prípad, kde ste sa ako psychológ angažovali. Je to paradox, pretože Hospodárke noviny sa vám za to už ospravedlnili, ale stále sa to používa proti vám ako argument.

Je to tak. Médiá, konkrétne Hospodárske noviny a od nich informácie prebrali ďalšie ma vykreslili ako poslankyňu, ktorá zneužíva svoju právomoc a postavenie, pričom som si mala vyžiadať spis a nahliadať doň. Voči tomuto tvrdeniu som sa ohradila, Hospodárske noviny sa mi v ich tlačenej verzii ospravedlnili. Z obsahu opravy bolo jasné, že som si predmetný spis nevyžiadala a už vôbec doň nenahliadala. Problém je, že niektoré ďalšie médiá tento fakt nezobrali do úvahy a naďalej používali tvrdenie, ničím nepodložené, že som do spisu nahliadala.

Prečo to podľa vás robia?

Neviem. Kde je vôľa, tam je cesta. Vôľa evidentne chýba.

Kandidujete na post detskej ombudsmanky, čo nie je politicky veľmi lukratívne, a predsa čelíte doteraz jednej z najväčších diskreditácií spomedzi vládnych politikov. Priznáte si v niečom aj chybu, alebo za všetkým vidíte manipulácie či osobnú zaujatosť?

Ako asi aj každý človek aj ja som spravila v živote mnoho chýb. Tie mi ale nie sú v tejto diskreditačnej kampani vyčítané.

Ste koaličná poslankyňa, prečo za vás nehlasujú poslanci strany Sme rodina?

To nie je otázka na mňa.

Budú hlasovať teraz?

Neviem, ale sľúbili, že áno.

Prečo vlastne chcete byť detskou ombudsmankou?

Pretože mám na to skúsenosti, odborne sa téme dlhodobo venujem a viem, kde a čo treba robiť. Myslím, že to ukazujú aj moje reakcie v obviňovaní, ktorému čelím. Ctím si vyšší princíp a niektoré veci odmietam vyťahovať, aj keby mi možno pomohli. Nie je dôležité, či to pochopia novinári, dôležité sú rodiny a dotknuté deti.

Ak by vás parlament zvolil, môže sa vám to pôsobenie po takejto kampani proti vám podariť naplniť? Neobávate sa, že narazíte na ignoranciu a odpor, ktorý znemožnia vaše pôsobenie vo funkcii?

Nie, to si nemyslím, veď zákon o komisároch dáva komisárovi jasné kompetencie a vyžaduje presnú súčinnosť od iných orgánov.


Ďalšie články