Zo stoky do stoky. Krúpa prirovnal smerácky dav k sviniam, známy komik žartoval o smrti Beňovej

Výbor NR SR pre obranu a bezpeènos Na snímke predseda Výboru pre obranu a bezpečnosť a poslanec NR SR Juraj Krúpa (OĽaNO) počas vypočutia kandidáta na funkciu prezidenta Policajného zboru SR na Výbore NR SR pre obranu a bezpečnosť v Bratislave 21. marca 2022. Foto: Jaroslav Novák

Zmierlivé slová prezidentky vyrieknuté po nedeľnom proteste Smeru o tom, že slušnosť je možno tichšia a miernejšia, ale vôbec nie slabšia, sa minuli účinkom. No nie tak, ako by sa dalo čakať. Tentokrát totiž z medzí slušnosti vybočili aj odporcovia akcie. Poslanec OĽaNO účastníkov prirovnal k „sviniam“ a člen známeho zoskupenia komikov Silné reči skonštatoval, že „dobrá správa“ pre Moniku Beňovú je, že keď sa jej raz na dianie okolo protestu bude pýtať jej dcéra, „bude dávno mŕtva“.

Hoci od nedeľného ostrého protestu opozičného Smeru uplynulo niekoľko dní, dozvuky nitrianskej akcie stále pretrvávajú. Strana expremiéra Roberta Fica zrejme dospela k presvedčeniu, že jej príliš revolučný a vulgárny zápal začína škodiť a na sociálnej sieti uverejnila ospravedlnenie, aj keď pomerne vágne.

„Ľudsky nás mrzí, že niektorí ľudia sa na proteste neudržali a povedali, čo si myslia o pani prezidentke, a mohlo sa jej to dotknúť. Ešte viac nás však mrzí, ako sa vládna koalícia správa k ľuďom a občanom SR,“ uviedol okrem iného Smer o nevhodných výkrikoch na adresu hlavy štátu a v statuse poukázal aj na dvojaký meter pri posudzovaní kontroverzných prejavov.

Za vulgárne osočovanie prezidentky sa ešte predtým ospravedlnila europoslankyňa Smeru Monika Beňová. „Ale chcem sa určite pani prezidentke ospravedlniť ako žena žene. Nepatrí sa, aby vulgarizmy zaznievali na mítingoch. Aj keď nesúhlasíme s jej politikou, neznamená to, že niekto má právo vulgárne ju urážať. Prijmite, prosím, pani Čaputová, moje ospravedlnenie za tieto nepekné slová,“ skonštatovala Beňová na sociálnej sieti.

Zvolený tón zhromaždenia opatrne odmietol aj poslanec Smeru Marián Kéry. „Poznáte ma, ja sa snažím v politike ovládať, aby škodlivé emócie nevyplávali na povrch, odmietam vulgarizmy,“ povedal pre portál Aktuality.

Posledným hlasným obhajcom protestu ostal podpredseda strany Ľuboš Blaha. „Snáď teraz nikto neočakáva, že budeme paničku hromadne ovievať barokovým vejárikom a hladiť po vláskoch – možno si to tak madam predstavuje…,“ uviedol okrem iného v statuse.

Pri kauze, ktorá mohla skončiť pokojným vyhlásením prezidentky, sa ale kyvadlo vulgárnosti preklopilo na opačnú stranu. Pripomeňme, že Zuzana Čaputová na Facebooku uviedla tiež nasledovné: „Slušnosť je možno tichšia a miernejšia, ale vôbec nie slabšia.“

Beňovú osočujú ešte horšie ako prezidentku

Odporcovia demonštrácie totiž siahli po minimálne rovnako tvrdom slovníku ako opozičná strana. Štandard už informoval o slovách bývalého veľvyslanca SR v USA a nášho terajšieho ambasádora v Česku Rastislava Káčera. „Ani o dobytok by som ich nenechal starať sa. Ani šialené kravy by si to nezaslúžili. A tých 2 500 dovezených kusov dobytka do slušnej spoločnosti nepatrí tiež,“ skonštatoval.

Táto hrubá reakcia však zďaleka nebola posledná. „Ožratý, pološialený dav, pozvážaný z celého Slovenska, vyburcovaný svojimi pastiermi na čele s Ficom a Blahom načrel až do najspodnejšej stoky nenávisti. Hoci v mestách je zakázaný voľný pohyb svíň, v Nitre to v nedeľu neplatilo,“ paušalizoval poslanec Juraj Krúpa z OĽaNO, ktorý predsedá Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť.

Servítku pred ústa si nedával ani humorista Matej Adámy zo stand-up komediálneho zoskupenia Silné reči. „Dobrá správa pre Beňovú je, že keď sa jej raz na toto celé bude chcieť spýtať jej dcéra, bude dávno mŕtva,“ uviedol narážajúc na fakt, že europoslankyňa priviedla na svet dcéru Leu až po 50-tke.

Od prvomájového protestu tiež súkromnú poštu Beňovej zaplavilo viacero veľmi vulgárnych vyjadrení na jej adresu. Niektoré z nich sa rozhodla publikovať s komentárom „tak len taký kratučký výber slušných ľudí“.

Polícia sa vyjadrila. Pripojí sa aj prokuratúra?

Ku dianiu na prvomájovom zhromaždení sa medzičasom vyjadrili aj orgány činné v trestnom konaní. „Predmetný protest bol zabezpečený viacerými zložkami PZ. Polícia SR – Nitriansky kraj v súvislosti s predmetným protestom vykonala potrebné bezpečnostné opatrenie. Taktiež bol v zmysle zákona o Policajnom zbore vyhotovený zvukový a obrazový záznam z predmetného verejného zhromaždenia, ktorý sa momentálne vyhodnocuje a prebieha jeho analýza,“ uviedli muži zákona.

Konať by mal aj generálny prokurátor Maroš Žilinka, aspoň podľa časti poslancov koaličnej OĽaNO. Tí funkcionára vyzvali, aby sa zaoberal prehláseniami predsedu Smeru Roberta Fica o zavraždenom novinárovi. „Fico na proteste tvrdil, že povie pravdu o vražde Jána Kuciaka a ľudia vraj budú prekvapení. V prípade, že Fico vie, kto dal zavraždiť Jána a Martinu, mal by okamžite vypovedať na polícii, ako mu káže zákon,“ píšu.


Ďalšie články