Z Ruska odišlo za tri mesiace 4 milióny Rusov

Na snímke demonštranti stoja okolo figuríny s podobizňou ruského prezidenta Vladimira Putina predtým, ako ju zapália počas protestu proti vojne na Ukrajine v gruzínskej metropole Tbilisi. Foto: TASR/AP

Najviac Rusov ušlo do Kazachstanu či Estónska, tisícky smerovali aj do ďalších štátov strednej Ázie, Kaukazu a južnej Európy.

Rusko počas prvých troch mesiacov roka 2022 opustili takmer štyri milióny Rusov. Vyplýva to z oficiálnych štatistík, ktoré v sobotu zverejnila ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB).

Krajiny bývalého Sovietskeho zväzu zaznamenali zvýšený prílev prichádzajúcich obyvateľov Ruska najmä po 24. februári, keď sa začala ruská invázia na Ukrajinu. V Štandarde sme písali o príchode Rusov do Gruzínska či chudobnejšieho Arménska, tisícky Rusov odišli aj do Turecka alebo cez Turecko do iných štátov na Západe či niektorých exotických destinácii.

K Rusom, ktorí svoju vlasť opustili, lebo nesúhlasili s vojnou, sa pripojili tí, ktorí sa obávali uzavretia hraníc, vyhlásenia stanného práva či všeobecnej mobilizácie. To sa však doposiaľ nezrealizovalo.

Podľa údajov FSB do Gruzínska odišlo takmer 39 000 Rusov, do Tadžikistanu 40 000 a do Estónska viac ako 125 000 ruských občanov, pričom v týchto troch krajinách ide v porovnaní s rovnakým časovým obdobím v roku 2021 o štvor- až päťnásobný nárast. Litva a Lotyšsko zaznamenali len mierny nárast príchodov z Ruska.

Do Arménska mierilo takmer 135 000 Rusov, do Uzbekistanu 53 000 a do Kazachstanu 200 000 ruských občanov. Mierne sa zvýšil i počet Rusov prichádzajúcich na Ukrajinu. Štatistiky FSB však neukazujú, koľko odídených Rusov sa medzičasom vrátilo späť do vlasti.

Z Ukrajiny od začiatku vojny, čo je iné časové obdobie ako to, o ktorom hovorí článok vyššie, ušlo pred vojnou 5,7 milióna ľudí. (tasr)


Ďalšie články